Különleges borkóstolási élmény egy elragadó vintage kocsival – interjú az Utazó Bár tulajdonosával

Különleges borkóstolási élmény egy elragadó vintage kocsival – interjú az Utazó Bár tulajdonosával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Különleges borkóstolási élmény egy elragadó vintage kocsival – interjú az Utazó Bár tulajdonosával

Pontosan ezt kínálja Kovács Tamás, a világlátott borszakértő, aki vintage stílusú prosecco bárjával járja az országot. Szolgáltatásával olyan rendezvényeket tesz felejthetetlenné, mint az esküvők, a lánybúcsúk, a céges rendezvények vagy éppen a családi ünnepek.

Honnan ered a borok iránti szereteteted?

Alapvetően nem borvidékről, hanem az Alföldről származom, tehát azt nem mondhatnám, hogy a szőlőművelés a családom mindennapi életének a része volt, de mint sok más család esetében is, nagyszüleimnek hatalmas kertje volt, amit nagypapám nagy gonddal művelt. A helyi termelésű szőlőből minden évben készített bort családi fogyasztásra.

Az én első emlékeim is a családi szüretekről származnak, amikor is mi gyerekek nagy energiával hajtottuk a kézi zúzógép karját és közben annyi mustot ittunk, amennyi csak belénk fért.

A következő jelentős lépés a borok irányába azonban jóval később jött, amikor is utolsó éves főiskolásként kerestem a lehetőséget, hogy külföldi tapasztalatot szerezzek. Ennek kapcsán találtam rá egy szervezetre, amely diplomás mezőgazdasági tanulmányokat folytató fiatalok számára szervez gyakornoki programokat. Az ő segítségükkel rögtön egy kaliforniai borászatban találtam magam, ahol betekintést nyertem egy ottani, családi vállalkozás mindennapjaiba. Fiatal, 23 éves fejjel nem volt nehéz „szerelembe” esni ezzel a boros világgal egy ilyen napsütötte, gyönyörű vidéken. 

Az idő múlásával aztán Kaliforniát magam mögött hagyva Ausztráliába tettem át a székhelyemet, ahol egy kicsit más, de legalább annyira izgalmas világra leltem. Közben itthon is dolgoztam Egerben, ami azóta is az egyik kedvenc hazai borvidékem. Ezt egy hosszabb londoni kitérő követte, ahol egy nagy és rendkívül profi borkereskedő cégnél vállaltam munkát. Az itt töltött idő alatt a borok rendkívül széles skáláját kóstolhattam és boros tanulmányaimnak köszönhetően sok ismeretre tettem szert.

„Utazásaim során jöttem rá, hogy mennyire színes is a borok világa, mennyi különböző arca is lehet ennek a szőlőből készült italnak.”

Mi a küldetésetek az utazó bárral?

Az Utazó Bár ötlete a pandémia idején született, amikor is otthon ülve azon gondolkodtunk, hogy milyen folytatást hoz majd magával ez a nehéz időszak, és hogyan tudnánk ebből előnyt kovácsolni. Arra jutottunk, hogy a jövőben fel fog értékelődni a szabadtéren szervezett rendezvények jelentősége, ahol a vendégek gyönyörű természeti környezetben, távol a város zajától érezhetik jól magukat. Az Utazó Bárral nemcsak minőségi szolgáltatást kívánunk nyújtani, hanem a felújított 1960-as évekből származó, egyedi Piaggio Ape furgonunk segítségével egy különleges élményt, emléket is.

Mely rendezvényekre választják a legtöbben ezt a különleges lehetőséget?

A rendezvények széles skálájának tudunk jelentős hozzáadott értéket biztosítani, legyen ez egy szabadtéri esküvői italszolgáltatás, illetve céges rendezvény, partnertalálkozó, díjátadók, megnyitók, de nagy örömmel emeljük a családi ünnepek, születésnapok, kerti partik illetve leány és legénybúcsúk fényét is. Az Utazó Bár továbbá fotózáshoz is bérelhető.

Enessey Melinda

Mi alapján válogatjátok össze az utazó bárban elérhető italokat?

Az italválasztékot mindig a partnerek igényei alapján, az adott rendezvény igényeinek megfelelően állítjuk össze, de a fókuszban a bor és a Prosecco van. A furgonba beépített, dekoratív megjelenésű hűtő-csapoló berendezés segítségével minden körülmények között képesek vagyunk tökéletes hőmérsékletű Frizzantét, vagy alkoholmentes opcióként különböző limonádékat, szörpöket csapolni. Nagyon népszerűek manapság a Prosecco alapú koktélok is, amelyek szintén rendelhetőek.

Külön kiemelném, hogy a több mint 20 éves nemzetközi tapasztalataimat és szakértelmet latba vetve nagyon nagy hangsúlyt fektetek nem csak a minőségre (aminek manapság már alapvetőnek kell lennie), de az italok tökéletes szervírozására is.

Milyen extra felszereltségeket kínáltok?

Maga a 60-as évekből származó, gyönyörűen átalakított Piaggio Ape furgonunk is komoly extrának számít, de ezen felül más opciók is vannak. Az egyik legfontosabb, hogy lehetőség van egyedi, kimondottan Prosecco-hoz tervezett poharak bérlésére, ami valóban stílusossá teszi a szolgáltatást és kültéri helyszínen megkönnyíti a szervezők dolgát. Fotózáshoz fotós papírkellékeket is lehet rendelni, alkoholmentes opcióként szóda, szörpök és limonádék is rendelhetők, sőt palackos, különleges Prosecco-k is elérhetők. Ezen felül pedig a saját szakmai tudásomat is magammal viszem és nagyon szívesen megosztom azt azokkal, akiket érdekel az is, mi van a palackban, akár borkóstoló formájában is. 

Az ország egész területén elérhetőek vagytok?

Igen. Az Utazó Bárt már a kezdetektől úgy álmodtuk meg, hogy mobil legyen, ezt sugallja a neve is. Gyakori kérdés, hogy akkor a Piaggioval gurulunk -e le a helyszínre? Természetesen az nagyon sokáig tartana, ezért inkább saját utánfutónk segítségével mozgatjuk, ami sokkal egyszerűbb és költséghatékony megoldás is egyben.

Melyek azok a helyszínek, ahol biztosan megtalálhatóak lesztek idén?

Nincsenek fix helyszínek, de ügyelünk is arra, hogy megtartsuk a szolgáltatás exkluzivitását, tehát fesztiválozni a jövőben sem tervezünk. Az idén többek között jártunk már a Kincsem Parkban, Pécsett és Pest megyében több helyen céges rendezvények keretében. A jövőbeni megjelenésekről Facebook illetve Instagram oldalunkon szolgálunk információval.

Orbán Péter

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

További szolgáltatásokkal tervezzük bővíteni a szortimentünket. A tervek között szerepel, hogy italszolgáltatásunk mellé falatkákat, pogácsát is lehessen majd rendelni. Összeségében szeretnénk egy még komplettebb élményt nyújtani. Az a személyes tapasztalom, hogy manapság nagyon fontos, hogy a minőség mellé egy extra, különleges, emlékezetes látvány is párosuljon.

További fotók: Enessey Melinda

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást