A közösségi médiától sokkal rosszabbul érzed magad a bőrödben

A közösségi médiától sokkal rosszabbul érzed magad a bőrödben

Címlap / Életmód / Egészség / A közösségi médiától sokkal rosszabbul érzed magad a bőrödben

Nem túl meglepő összefüggést találtak a testképzavarok és a közösségi média használata között: friss kutatások kimutatták, hogy minél többet frissítgeted az Instagramot vagy nézegeted, ki mit csinál Facebookon, annál valószínűbb, hogy nem érzed majd magad jól a bőrödben.

Várható volt az eredmény

Valószínűleg te is kikövetkeztetted már, hogy nagyon nem tesz jót az önbizalmadnak, ha tökéletesre retusált lányok képeit nézegeted Instagramon, vagy megint végigpörgeted az exed új barátnőjének nyaralásos fotóit.

Most már tudományos kutatást is végeztek azzal kapcsolatban, milyen kapcsolat van a testképzavarok és a közösségi média használata között, az eredmény pedig cseppet sem volt meglepő: minél több időt töltesz ebben az álomvilágban, annál valószínűbb, hogy a saját testeddel és a saját életeddel nem leszel megelégedve.

Beteggé tesz a közösségi média

A Pittsburgh-i Orvosi Egyetem kutatói 1700 fiatal felnőttet (18-32) vizsgáltak aszerint, hogy mennyi időt töltenek a közösségi oldalakon böngészve, és mit gondolnak a saját testükről.

Az eredmény szerint azok, akik a legtöbbet frissítgették a Facebookot, dupla eséllyel voltak testképzavarosak, mint azok, akik kevesebb időt töltöttek a közösségi médiát használva.

Ez sokszor evési rendellenességet és komolyabb betegségeket is jelent, nem egyszerűen önbizalomhiányt – akár az Instagram is beteggé tehet, ha nem figyelsz!

Nem válogat

A kutatás során azt is megállapították (a kutatók meg is lepődtek rajta), hogy egyáltalán nem volt különbség életkor, nem, rassz vagy társadalmi helyzet között – a gazdagabbak ugyanolyan fusztráltak voltak, mint a szegényebbek, és a férfiakat is ugyanannyira befolyásolta a közösségi média, mint a nőket.

Ez jól bizonyítja, hogy nem csak akkor érzed magad rosszul, ha nem veheted meg azt a gyönyörű ruhát, amit Instagramon láttál – ha megvehetnéd, találnál mást, ami miatt áhítozhatsz.

Ne hagyd magad!

Könnyű elveszni az Instagram-hírességek képei között, és elképzelni, mi lenne, ha a mi életünk is abból állna, hogy különböző márkák nagy pénzeket fizetnek nekünk azért, hogy lőjünk egy képet a ruhájukról – de ezeknek a celebeknek sem fenékig tejfel az életük, és akkora nyomás helyeződik rájuk, hogy ritkán bírják sokáig.

Ne felejtsd el, hogy a közösségi médiában mindenki egy kipofozott verzióját mutatja az életének, amit te is nyugodtan megtehetsz – de attól még át kell élned a rosszat is, hiába nem posztolod Facebookra.

Néha kapcsolj ki, és ne nézegesd olyan gyakran a különböző közösségi oldalakat, hanem próbáld meg élni a saját életedet – hidd el, az is van olyan jó, mint másé!

.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást