Ha a következő 5 dolgot megtanítod a gyerekednek, később vezető válhat belőle

Ha a következő 5 dolgot megtanítod a gyerekednek, később vezető válhat belőle

Címlap / Életmód / Család / Ha a következő 5 dolgot megtanítod a gyerekednek, később vezető válhat belőle

Mi az a tulajdonság, ami képes megkülönböztetni a jó vezetőt az emberek többségétől? Az, hogy ezek a személyek egyedi jövőképpel rendelkeznek, és képesek motiválóan, nyíltan kommunikálni másokkal. Vagyis, lényegében az embereket a szavak és elképzelések erejével arra sarkallják, hogy kövessék őket, anélkül, hogy bármiféle egyéb eszközöket be kéne vetniük. A kérdés felmerül: vajon ezt a képességet lehet tanítani és tanulni? Szakértők szerint igen, és ha az alábbiakat megtanítod a gyermekednek, belőle is erős vezéregyéniség válhat!

A magabiztosság fontossága

Szakértők szerint szuper módszer, ha megtanítod a gyermekednek már fiatalabb korában, hogy érdemes mindig magabiztosnak lennie.

Számos kutatás bizonyítja ugyanis, hogy mindenki felnéz arra a személyre, akiből sugárzik a határozottság.

Sőt, valójában egy másik kutatás szerint szívesebben fogadunk el tanácsot ilyen célratörő személytől, még akkor is, ha egyébként nem tűnik a legjobb megoldásnak, amit mond.

Tanítsd meg a gyermekednek, hogy a véleményét ne félve, hanem magabiztosan mondja ki már fiatal korban is.

A pozitív dolgokra kell fókuszálni

Az egész élet sokkal egyszerűbb, ha valaki képes optimistán gondolkodni, és ezt nem lehet elég fiatalon megtanítani egy gyereknek.

Magyarázd el neki, hogy mindig meg kell próbálni a pozitív dolgokra koncentrálni, és észrevenni a jót a kevésbé sikeres helyzetekben is.

Ha például készített egy rajzot, de elrontott benne valamit a legvégén, inkább arra kell törekedni, hogy ő maga vegye észre azt, amit sikerült jól megcsinálnia rajta.

Az egyediség sokat számít

A tömegben könnyű elveszni, azonban akik kilógnak a sorból, attól olyan különlegesek, hogy képesek más szemszögből látni bizonyos problémákat és élethelyzeteket.

Érdemes megtanítani a gyerekeknek már fiatal korban, hogy nem kell sablonosan gondolkodniuk; azzal juthatnak legmesszebb, ha képesek más szemszögből tekinteni a dolgokra, és elég bátrak ahhoz, hogy kifejezzék sajátos véleményüket.

Nem baj, ha neki nem tetszik az, ami az összes többi osztálytársa szerint menő – a lényeg, hogy ezt mindig barátságos stílusban közöljék másokkal.

 

Hagyd, hogy döntéseket hozzon

Egy jó vezető komoly döntéseket hoz meg, de aki már fiatalabb korától kezdve lehetőséget kap erre, sokkal ügyesebben állja ki ezeket a próbákat.

Hagyd, hogy eleinte csak apróbb kérdésekben hozzon döntéseket: például engedd meg neki, hogy ő válassza ki, mit szeretne vacsorázni este. Vagy hogy milyen ruhát vegyetek meg a boltban, anélkül, hogy te megpróbálnád befolyásolni a saját véleményeddel.

Idővel, ha már kap zsebpénzt, – persze némi felügyelet mellett – azt is megengedheted neki, hogy ő döntse el, mire szeretné költeni a pénzét.

A csapatjáték fontos

Noha a vezetőre egyedüli személyként gondolunk, valójában egyetlen vezető sem lehet teljes a csapata nélkül. Ezért is olyan fontos, hogy a gyerekek már korán megtanulják, mennyire fontos csapatjátékosnak lenni.

Ebben az iskola is segít, hiszen sokszor szerveznek csoportos feladatokat, de te is támogathatod ennek a képességének kialakításában.

Ha például vitatkoznak a testvérek, irányítsd őket úgy, hogy közösen találjanak megoldást a problémára, ahelyett, hogy valamelyikük győztesként kerülne ki a veszekedésből.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást