A fogyásról nem feltétlen a kenyér jut eszünkbe elsőkörben. Sőt, biztosan nem a kenyér jut eszünkbe, inkább a saláta, grill zöldségek és sovány húsok. Pedig a kovászos kenyér akár még diétád legfőbb támogatója is lehet. Megvonás helyett inkább meggyőzünk róla.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/3 Cöliákia és gluténérzékenység
Emlékszem egyszer egy pék azt mondta nekem, hogy nem a gluténnal van a legnagyobb probléma, hanem a rengeteg adalékanyaggal és tartósítószerrel, amit a bolti kenyerek többsége tartalmaz. Jobban belegondolva, teljesen igaza van, hiszen ezeket testünk idegen anyagként kezeli, nem tudja megemészteni őket.
Azok, akik cöliákiával, vagyis lisztérzékenységgel küzdenek, életük egész korai szakaszában kiderül, mivel szervezetük nem tudja jól feldolgozni a glutént. Ez nem összekeverendő a nem cöliákiás gluténérzékenységgel, ami jó eséllyel gyógyítható, míg a cöliákia egy egész életen át fennálló autoimmun betegség.
Azonban manapság nagyon hangzatos lett mindenkit gluténérzékennyé nyilvánítani, ezzel hadat üzenve a kenyérnek. Miközben az orvosok is károsnak titulálják a gluténmentes étkezést, ha egyébként nincs érzékenységünk rá. Mindenképpen ajánlott a kovászos kenyérrel kísérletezni, mert könnyen lehet, hogy a puffadás és rosszullét oka nem a glutén, hanem a mesterséges adalékanyagok.
Egy jó kovászos kenyér alapja mindössze három összetevős. Kovász, liszt és víz. Amennyiben nincs cöliákiád, jobban belegondolva ezek közül nincs olyan összetevő, mely kedvezőtlenül hatna az emésztésedre. A kutatások azt bizonyítják, hogy puffadást és emésztési zavarokat legtöbbször a magvakban lévő foszfor, főleg a búza korpa részében található fitinsav okozza.
Az emberek és állatok szervezetében egyaránt ez a fitinsav gátolhatja azokat az enzimeket, melyek szükségesek a keményítők és fehérjék lebontásához a gyomorban. Az enzimek hiánya pedig emésztési nehézségeket okozhatnak. A manapság oly népszerű teljes kiörlésű termékek pedig IBS szempontjából akár kártékonyabban is hathatnak a szervezetre, hiszen sokkal nehezebb a megemésztésük.
A kovászban található vad élesztő és laktobacillus viszont semlegesíti a fitinsavat. Ez megakadályozza a negatív mellékhatásait, megkönnyítve a kenyér emésztését. A tartósítószeres kenyerekben található fitinsav-molekulák más ásványi anyagokkal (kalcium, magnézium, vas, cink) kötődnek, meggátolva, hogy saját szervezetünk hasznosítsa ezeket. A búza lassú erjedése a kovászos kenyér készítése során akár 90%-kal csökkentheti a fitátokat. A kovász elősegítheti a liszt előzetes emésztését, felszabadítva a mikrotápanyagokat, ezáltal nem alakul ki puffadás és emésztési zavar.