Melyik vagy te? A 4 kötődési stílus

Melyik vagy te? A 4 kötődési stílus

Címlap / Életmód / Lélek / Melyik vagy te? A 4 kötődési stílus

Jóval nagyobb motiváló erővel bír a fejlődésemet tekintve, hogy már nem csak magamért felelek, hanem olyasvalaki lelki világáért is, akiért bármit megtennék.

Edward John Mostyn Bowlby brit származású pszichoanalitikus képzett szakember volt, akinek érdeklődési központjában a fejlődéslélektan állt. Nem is csoda: már gyermekkorában olyan nehéz körülményeket élt meg, amik aztán meghatározták egész későbbi életét.

A kor szokásai szerint mindössze napi egy órát tölthetett édesanyjával annak érdekében, hogy „ne legyen elkényeztetett” gyerek.

Öt testvérével együtt dajkák nevelték fel, majd hétéves korában bentlakásos iskolába került. Tanulmányait követően gyorsan megtalálta életcélját: szeretett volna másoknak segíteni, illetve meghatározó pont volt számára, hogy megtudja, a korai tapasztalások miként befolyásolják a személyiségünk fejlődését.

Életének leghíresebb munkája a kötődés elmélete, amit a szakértők manapság már nem kizárólag a gyermekkora vetítenek ki, sokkal inkább azt elemzik tovább a segítségével, hogy a korai kötődési szakaszok milyen formában befolyásolják felnőttként az emberi kapcsolatainkat. 

Bartholomew és Horowitz, valamint Pietromonaco és Barrett voltak azok, akik kutatásaik és Bowlby ismeretei alapján négy kötődési típust tudtak egymástól elkülöníteni. A szakértők felfedezték, hogy a felnőttkori, párkapcsolati partnerek és a gyermekkori gondozók között párhuzamok fedezhetőek fel.

Bizonyították, hogy a gyermekkorban tapasztaltak olyan kötődési stílusokat alakítanak ki, amik rendszerszinten befolyásolják a felnőttkori kapcsolatainkat.

Már konkrét elvárásokkal érkezünk az első szerelmünkhöz, belső meggyőződéseink vannak arra vonatkozóan, milyennek kell lennie a párkapcsolatunknak.

Ezek a meggyőződések meglehetősen stabilnak tekinthetőek, de a szerzett élményeink természetesen komoly hatást gyakorolhatnak rájuk, átformálhatják azokat. A gyermekkori kötődés tehát alapvetően meghatározza a mentális egészségünket és a felnőttkori kapcsolatainkat, legyen szó negatív, vagy éppen pozitív végkimenetelről. 

Te melyik csoportba tartozol?

1. Biztonságos 

Mi jellemző rád?

Nem okoz gondot számodra, hogy közel kerülj másokhoz, könnyen alakítasz új kapcsolatokat. Alapvetően megbízol az emberekben és szívesen nyújtasz lelki támaszt számukra. Nem aggodalmaskodsz azzal kapcsolatosan, hogy egyedül maradsz az életben, ahogy az sem aggaszt, hogy mások esetleg rossz véleménnyel vannak rólad, vagy nem fogadnak el.

Milyenek a kapcsolataid?

A párkapcsolataid alapvetően a bizalomra épülnek, pozitívnak tekinthetőek annak ellenére is, hogy óhatatlanul vannak bennük döccenők. Az intimitás megélése éppannyira jellemző az életedre, mint a kellő mennyiségű függetlenség megtartása. Érzelmileg, fizikálisan és mentálisan is elérhető vagy a partnered számára, akitől természetesen ugyanezt várod el.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást