A kötelező oltás egyáltalán nem újdonság – így működött a történelem során

A kötelező oltás egyáltalán nem újdonság – így működött a történelem során

Címlap / Hírek / A kötelező oltás egyáltalán nem újdonság – így működött a történelem során / 2. oldal

Hampton szerint a kötelező oltások különösen gyakoriak a magas jövedelmű országokban. Valószínűleg van kapcsolat a kormányzás stílusával is, azaz „minél autoriterebb a kormány, annál valószínűbb, hogy bevezeti az oltási mandátumot”. Ez talán nem meglepő, mert ez a kormányzási stílus könnyebben ír elő új szabályokat, beleértve a közérdekű szabályokat is (oltások esetében).

Gambia például 2007-ben, a tekintélyelvű uralom idején (és az oltási lefedettség csökkenését követően) kötelezővé tette a gyermekkori védőoltásokat. A kötelező védőoltás azonban a demokratikus országokban is általános vészhelyzetekben, például világjárvány idején. Az Egyesült Államok New York állama 2009-ben a sertésinfluenza-járvány idején ideiglenesen kötelező influenza elleni védőoltást írt elő az egészségügyi dolgozók számára.

Hampton szerint az oltási mandátumok „takarékosan használhatók”, a következmények minimális szintje mellett. Használatuk feltételei között szerepelnie kell „egy életet veszélyeztető betegség, különösen egy nagyon fertőző, életveszélyes betegség jelenlétének, valamint [biztonságos és] hatékony beavatkozásnak a betegség átvitelének csökkentésére. Ez általában elég jó kombináció.”

„Segít, hogy a Covid-19 elleni vakcináink valóban biztonságosak”

– teszi hozzá.

Gondos és megfontolt használat mellett a mandátumok használatából származó előnyök felülmúlják a károkat” – mondja. Hogy ez elég-e a szkeptikusok meggyőzéséhez, az majd kiderül.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást