Oltás: Mikor kérjem a harmadik Covid-védőoltásomat?

Oltás: Mikor kérjem a harmadik Covid-védőoltásomat?

Címlap / Hírek / Oltás: Mikor kérjem a harmadik Covid-védőoltásomat?

Az egyik borzalmas dolog ebben a járványban az, hogy az emberek összetűzésbe kerülnek velünk [tudósokkal]” – mondja Danny Altmann, a University College London immunológiai professzora a BBC-nek —„mert megváltoztatjuk az álláspontunktat, hiszen gyorsan mozgó célpontot kell eltalálnunk.

Egyértelmű, hogy a világ valószínűleg tele lesz a Covid-19-cel és annak sokféle utódjával az elkövetkező években. A következő nagy kérdés az, hogy elegendő-e két adag vakcina a tartós védelemhez.

Minden azon múlik, mennyi védettségi terünk van

Altmann elmagyarázza, hogy nem is olyan régen – áprilisban és májusban – cikkeket írt és interjúkat adott, miszerint a legtöbb oltott ember immunrendszere olyan lenyűgöző eredményeket mutatott, hogy nem kell aggódni az emlékeztető oltások miatt.

„Az általam használt kifejezés ‘védettségi fejtér’ volt” – mondja Altmann. „Ha sok ebből sok van, még akkor is, ha olyan változatok jönnek, amelyek 10-szer csökkentik az oltás hatékonyságát, nem okozhatnak bajt, ha mondjuk 1000-szeres az ellenanyagszint.” Az erős antitestválasz kezdetben a hatékonyságban is megmutatkozott. Míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 50% feletti jóváhagyását javasolta, a valóságban ez nagyságrendekkel magasabb volt.

Ezután azonban a Delta variáns kezdett tombolni. Bár a legtöbb emberben még mindig magas az antitestek szintje, az áttöréses fertőzések nem ritka események. „Áttörő fertőzéseket látunk a semlegesítő antitestek elég tisztességes szintjeivel szemben” – mondja Altmann.

PixelsEffect/istockphoto.com

De valószínű, hogy jelentős számú halálesetet fogunk látni? Egyáltalán mennyire hatékonyak az emlékeztető oltások – és mi a legjobb módja azok adagolásának? A különböző embercsoportok gyökeresen eltérő immunitásától a  – kicsi – hipotetikus lehetőségig, hogy bizonyos vakcinák harmadik adagja valóban csökkentheti az immunitás mértékét, számos tudományos oka van annak, hogy az emlékeztető programok teljesen másokat céloznak, mint a vakcina bevezetésekor.

A harmadik oltás ajánlásával a legtöbb országban óvatosak. Nem feltétlenül és nem mindenkinek ajánlják őket. A tudományos közösségekben viszont abban nagyjából egyetértés van, hogy a harmadik oltás ártani biztosan nem árt.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást