A kötelező oltás egyáltalán nem újdonság – így működött a történelem során

A kötelező oltás egyáltalán nem újdonság – így működött a történelem során

Címlap / Hírek / A kötelező oltás egyáltalán nem újdonság – így működött a történelem során

A Covid-19 oltással kapcsolatban egyre többször merül fel a kötelező védőoltások kérdése. A kötelező jellegű vakcinák egyébként itthon sem számítanak újdonságnak, ám ezeket az oltásokat jellemzően kisgyermekkorban kapjuk. Idehaza például a csecsemők már a kórházból úgy térnek haza, hogy megkapták a BCG-védőoltást, és csak nemrégiben vált kötelezővé az egy éves kor körül beadott, eddig választható bárányhimlő elleni vakcina is. Az oltasbiztonság.hu adatai szerint egyébként Magyarországon legrégebben a himlő elleni védőoltást vezették be. Ezt 1876 óta adják, de a kötelező védőoltások története ennél is régebbre vezethető vissza.

Évszázados történelem

A 17. században kínai orvosok azt találták, hogy ha a tehénhimlőt egy sebbe juttatják, az immunitást eredményezhet a himlő egy sokkal veszélyesebb változata ellen. A technika az egész világon elterjedt, egyes vezetők pedig kötelezővé is tették az oltakozást. Például az amerikai függetlenségi háború idején, 1777-ben George Washington tábornok megkövetelte, hogy minden csapatot beoltsanak a himlő ellen.

Miután Edward Jenner angol orvos 1796-ban kifejlesztett egy himlőoltást, a sebfertőzős módszer helyét átvette a kifinomultabb technika. A kötelező védőoltás néhány évvel később bevezetésre is került. 1806-ban Elisa Bonaparte, Lucca és Piombino uralkodója a mai Olaszországban elrendelte az újszülöttek és a felnőttek oltását.

Egy másik mérföldkő 1853-ra datálható, amikor a kötelező védőoltásról szóló törvény előírta, hogy Angliában és Walesben a csecsemőket be kell oltani himlő ellen.

Bár egyes oltások, például a gyermekbénulás elleni oltások kezdetben népszerűek voltak, az egyik észrevehető minta az, hogy a közvélemény idővel hozzászokik egy adott oltási követelményhez, majd egyesek megijednek egy új vakcinától.

matthewzinder/istockphoto.com

„Az Egyesült Államokban az 1970-es évek vége óta vannak érvényben oltási mandátumok” – mondja Lee Hampton, a Gavi, a Vaccine Alliance gyermekorvosa és egészségügyi epidemiológusa. Olaszország megköveteli, hogy a gyermekeket beoltassák egy sor kórokozó ellen. Például hepatitis B, diftéria, pertussis, poliovírus, tetanusz, b típusú Haemophilus influenzae, kanyaró, mumpsz, rubeola és varicella ellen.

Hampton szerint „önmagukban a rendelkezések… valójában nem okoztak problémát. A problémát általában az okozza, amikor ezekben a rendeletekben valamilyen változás következik be.” Ez a minta például a hepatitis B, lépfene és természetesen most a Covid-19 elleni védőoltásra vonatkozó új követelményeknél is megfigyelhető volt.

Hol a leggyakoribbak a kötelező oltások?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást