Koronavírus: A pszichológiai oka annak, hogy sokan a korlátozás ellenére sem akarnak otthon maradni

Koronavírus: A pszichológiai oka annak, hogy sokan a korlátozás ellenére sem akarnak otthon maradni

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Koronavírus: A pszichológiai oka annak, hogy sokan a korlátozás ellenére sem akarnak otthon maradni

Már hetek óta hallani, hogy mindenkitől azt kérik, amikor csak teheti, maradjon otthon, és ne menjen közösségbe. Nemrég aztán Magyarországon is bevezették a kijárási korlátozást, mégis láthatjuk, hogy sokan nem akarják betartani a szabályokat. A pszichológusok szerint több oka is van annak, miért épp most nem szeretnének otthon maradni az emberek.

Néhány hónapja még talán senki sem hitte volna, hogy áprilisra a koronavírus ekkora mértékben terjed el az egész világon. Ami januárban még egy távoli országban zajlott, mostanra már hozzánk is megérkezett, és az egész életünket a feje tetejére állította. Nem járunk el meglátogatni a barátainkat, rokonainkat, nem utazunk más országokba, az emberek jelentős része otthonról dolgozik, a gyerekek nem járnak iskolába, és a listát még hosszasan folytathatnánk arról, mi minden változott meg röpke pár hét leforgása alatt.

Ezekből kiindulva szerencsére Magyarországon is sokan komolyan veszik a koronavírus veszélyeit, maszkban és kesztyűben mennek csak le a boltba, máshova pedig nem is nagyon mozdulnak ki. Azonban sajnos így is akadnak olyanok, akik egyáltalán nem foglalkoznak a jelenlegi helyzettel.

Biztosan te is találkoztál már ezzel a hozzáállással, akár közösségi oldalak kommentjeit olvasva, vagy egy ismerősöd által. Ők azok, akik valamiért nem hisznek a koronavírus veszélyeiben, úgy érzik, nem szükséges betartaniuk a szabályokat, és sajnos sok esetben a baráti összejövetelektől sem riadnak vissza. Most jött meg a kedvük ahhoz, hogy kirándulgassanak, és azzal érvelnek, hogy „ez nem veszélyesebb egy sima influenzánál”. Ilyenkor mindenki másban felmerülhet a kérdés: vajon mi az oka annak, hogy irracionálisan viselkednek egy ilyen helyzetben egyes emberek? Pszichológusok szerint valójában négy oka is lehet annak, hogy például most, a koronavírus terjedése idején miért nem akarnak otthon maradni, és belátni, hogy óvatosnak kell lenni!

mne_len/depositphotos.com

1. Nem tudják feldolgozni. Ez az elsődleges oka annak, hogy sokan a többszázas betegszám felett sem akarják komolyan venni a helyzetet. Az emberek sokszor ahelyett, hogy megpróbálnák feldolgozni azt, ami zajlik, inkább tagadni kezdik, és nem hajlandóak elismerni a létezését. Mivel sokan egyáltalán nem éltek meg hasonló helyzetet, maximum a disztópikus horrorfilmekből tudnak kiindulni, ami számukra egyáltalán nem a valóság. Pláne, amíg nem a közvetlen környezetükben tapasztalják meg ezt.

2. Azt hisznek, amit szeretnének. Ez a második oka annak, hogy nem veszik elég komolyan a helyzetet. Sokan eldöntik magukban, hogy a helyzet nem olyan komoly, és heteken belül megoldódik a probléma, ráadásul biztos, hogy csak túl van spilázva. Mivel szeretnék, hogy minden rendbe jöjjön, az ezt alátámasztó tényeknek hisznek. A neten ma már szinte bármit olvashatunk, negatív előjelzéseket és pozitívakat egyaránt; ez a csoport pedig csakis az utóbbinak hisz!

3. Nem hiszik el. Manapság már mindannyian jól ismerjük a „fake news” híreket. Ebbe a kategóriába tartoznak azok a cikkek, amik valótlan információkat teljesen valósként állítanak be, ezzel beugratva rengeteg embert. Ha már csapdájába estünk akár csak egyetlen alkalommal, még egyszer biztosan nem fogunk. Arról nem is beszélve, hogy a szenzációhajhászás miatt hajlamosak vagyunk mindent elosztani kettővel, így a komoly helyzeteknél is beindul ez a késztetésünk, és azt gondoljuk, amit olvasunk, annak csak a fele igaz.

4. Össze vannak zavarodva. Amikor egy krízishelyzet alakul ki, az emberek többsége nem igazán tudja, mit tegyen. Nehéz ilyenkor megszokni a bezártságot, a korábbi rutinok megszűnését, és ez érzelmi szinten is gondokat okozhat. Nem találják a helyüket, nem tudják, mit csináljanak, és amikor azt látják, hogy mások ugyanúgy kint vannak a parkban délután, úgy érzik, nekik sem fontos olyan szigorúan venni a dolgokat. 

VitalikRadko/depositphotos.com

Ha tisztában vagyunk a legfőbb okokkal, amelyek miatt valaki épp most nem veszi komolyan a helyzetet, máris eggyel közelebb juthatunk a megoldáshoz. Ha van a közvetlen környezetedben olyan személy, akire ráismertél a cikkünk alapján, érdemes végiggondolnod, vajon a négy indok közül melyik lehet igaz rá. A beszélgetések, a megbízható cikkek továbbítása mind fontos, már csak azért is, mert pszichológusok szerint az emberek viselkedése „ragadós” lehet. Ha valaki nem érzi úgy, hogy otthon kellene maradnia, mindenféle okot talál arra, hogy kimozduljon, az másokban is ezt az érzetet keltheti. De szerencsére fordítva is igaz, hiszen ha sokan mondják azt, hogy még boltba is csak heti egyszer mennek ki, másokat is motiválhatnak az elővigyázatosságra!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást