Koronavírus: 8 praktikus ötlet otthoni munkavégzéshez – Maxold ki a home office-t!

Koronavírus: 8 praktikus ötlet otthoni munkavégzéshez – Maxold ki a home office-t!

Címlap / Stílus / Koronavírus: 8 praktikus ötlet otthoni munkavégzéshez – Maxold ki a home office-t!

A koronavírus miatt rengetegen kényszerültek arra, hogy otthonról dolgozzanak. Ez sokak szerint hatékonyabb, mint az irodai munka, hiszen például nem trécselnek a kollégák, az ebédszünet is lehet rövidebb. De vannak, akiknek problémásabb a helyzetük, hiszen például a gyerekekhez kell igazítani a napirendjüket, akik ugye szintén otthon vannak. A következő tippek betartásával viszont hatékonyabbá teheted az otthoni munkavégzést.

Viselkedj egérként!

Igen, jól olvastad. A lényeg, hogy találd meg a lakás legcsendesebb pontját, ahol elfér a laptopod és a munkavégzéshez szükséges eszközök.

Minél messzebb vagy a tévétől és gyerekszobától, annál jobb, hiszen így nem fogja semmi elvonni a figyelmedet a munkáról.

 

Rend a lelke mindennek

Fontos, hogy rendet tarts a munkaállomásodon, a rumliban ülve ugyanis sokkal lassabban dolgozol, hiszen mindent keresgélned kell.

Ugyanez igaz a számítógépedre is: tarts rajta rendet, töröld azokat a fájlokat, amikre nincs már szükséged és az e-mailjeidet is érdemes rendszerezned. Ezekkel a trükkökkel rengeteg időt spórolhatsz!

Néhány cipősdoboz, kosár tökéletes arra, hogy beletedd a papírokat, kis tálkákban és poharakban pedig minden más apróságot tárolhatsz.

 

A növények is jót tesznek

Egy kis friss levegő és némi zöld beindítja a kreativitást, ezért érdemes valamilyen apró növényt elhelyezned az asztalodon.

Ha teheted, és a kertedben már nyílnak a friss virágok, akkor néhány szálat egy vázába, a számítógép környékére.

 

Természetes fény

A természetes fény hatására sokkal produktívabbá válhatsz, ráadásul a hangulatodra is pozitív hatással vannak a napsugarak.

Érdemes tehát ablak közelébe ülnöd, ha megteheted.

Amennyiben nem tudsz az ablakhoz ülni, mindenképp gondoskodj a jó megvilágításról!

 

Játssz az illatokkal!

Érdemes az aromaterápiát is kipróbálnod, ha produktívabbá szeretnél válni – nem csak a kávé segíthet.

A citrusok és a borsmenta illata bizonyítottan felpörget, ezeket vesd be egy borongós reggelen, vagy ebéd után.

A jázmin szintén hasonló hatással van a produktivitásra.

 

Tartalmas szünetek

Bár csábító lehet ebédszünetben megnézni egy részt a kedvenc sorozatodból, inkább mással kapcsolódj ki a home office-ban.

Érdemes kicsit kiülnöd a teraszra, vagy olvasnod egy inspiráló, motiváló cikket, ami új lökést ad az otthoni munkának.

Hidd el, ettől sokkal jobban megy majd minden!

 

Tedd személyessé a kis sarkodat

Tegyél ki olyan képeket, amik pozitív gondolatokkal töltenek el, így kicsit megpihenhet rajtuk a szemed.

Akár a kedvenc idézeteidet is kiírhatod, hiszen ezek motiválnak és feltöltenek, ha éppen kicsit csökkenne a munkakedved.

 

Építs ki egy rutint

Ez nagyon fontos ahhoz, hogy el tudd különíteni az otthoni munkát, a többi teendődet és a családdal töltött idődet. Érdemes kitalálnod egy időbeosztást: írd le, mikor kezdesz el dolgozni, mikor van ebédszüneted és mikor van a munkaidőd vége.

Ha szükséges, akár részletesebb listát is írhatsz, például felosztod a napodat, hogy mikor olvasol e-maileket, mikor, melyik részét végzed el a munkádnak, és így tovább.

Ha pedig vége a munkaidődnek, ne ess abba a hibába, hogy még néhány óra múlva e-maileket olvasgatsz! Jó ötlet készíteni egy órarendet is, amit akár a gépeden is tárolhatsz, de a falra vagy az asztalodra is kiteheted.

 

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!