Koronavírus: Így fertőtlenítsd ki az otthonod a járvány alatt

Koronavírus: Így fertőtlenítsd ki az otthonod a járvány alatt

Címlap / Otthon / Háztartás / Koronavírus: Így fertőtlenítsd ki az otthonod a járvány alatt

Maradj otthon, moss kezet gyakran, és tartsd a távolságot; ezzel máris nagyon sokat tettél a koronavírus megelőzéséért. De ne felejtsük el azt sem, hogy a biztonságod érdekében fontos minél gyakrabban takarítani, és ebbe a fertőtlenítés is beletartozik. Mutatjuk, hogyan tudod a legjobban megtisztítani az otthonodat a vírusoktól és baktériumoktól!

Először is tudnod kell, hogy a takarítás és a fertőtlenítés két teljesen különböző dolog. Az, hogy letörlöd a port vagy felporszívózol a nappaliban, hatékony, de nem rendelkezik fertőtlenítő hatással. Azonban ahhoz, hogy megfelelő védelmet biztosít a négy fal között, mindkettő elengedhetetlen!

Szakértők szerint a legjobb megoldás, ha először egy kisebb takarítással indítasz, azaz a látható szennyeződéseket feltakarítod: ilyen a portörlés vagy az ágynemű cseréje (most a jelenlegi helyzetben fontos betartani a heti cserét).

Ezután lesz szükséged a fertőtlenítő takarításra! Mivel a vírus bizonyítottan képes életben maradni a tárgyak felületén hosszabb ideig is, fontos, hogy a lakást hetente egyszer fertőtlenítőszer használatával kitakarítsd. Ha esetleg elfogyott volna, vagy a boltokban hiány lépne fel, ezt szerencsére a szappanos vízzel is helyettesítheted, de az antibakteriális törlőkendők is tökéletesen megfelelnek a célra.

belchonock/depositphotos.com

Vagy készítsd el otthon!

Akár saját magad is készíthetsz fertőtlenítő folyadékot a takarításhoz, ha esetleg fogyóban lennének a készleteid. Négy teáskanálnyi háztartási fehérítőt keverj össze 950 ml vízzel, majd ezt töltsd bele egy szórófejes flakonba. A fertőtleníteni kívánt felületet fújd be vele, majd hagyd állni 10 percig, hogy kifejthesse hatásait, végül pedig egy nedves törlőkendővel mosd át. Ez ugyanannyira hatásos lesz, mint a boltokban kapható drágább termékek! De figyelj arra, hogy közben nyitva legyen az ablak, mert a vegyi anyagokat belélegezni nem szabad, ahogy az is fontos, hogy végig viselj kesztyűt.

Szakértők úgy vélik, a lakást hetente egyszer elég ilyen alaposan kitakarítani a jelenlegi időszakban, de az alábbi tárgyakat MINDEN NAP fertőtlenítő hatású folyadékkal kellene áttörölnünk, hiszen ezek rejtik magukban a legnagyobb veszélyeket:

  • Kilincsek
  • Asztalok
  • Ebédlőszékek
  • Konyhapult
  • Fürdőszobai kézmosó
  • Villanykapcsoló
  • Távirányító
  • Konzol kontrollerek
  • Wc-ülőke és öblítőgomb
  • Csaptelep és fogantyú

De ezen felül is érdemes átgondolnod, a te otthonodban melyek azok a tárgyak, amiket mindenki napi szinten megérint. Ez pláne igaz ott, ahol kisgyerekek is vannak. Az ő játékaikat szintén érdemes alaposan letisztítani, különösen akkor, ha gyakran kell kimennetek bevásárolni, orvoshoz, vagy ügyeket intézni.

racorn/depositphotos.com

Gyakran használt tárgyak

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a ruhákra vajon a jelenlegi helyzetben milyen szabályok vonatkoznak? Hiszen sosem tudhatod, hogy a kint viselt nadrág és pulóver felületén nem tapadt-e meg a vírus. A jó hír, hogy ezek tisztítása nem igényel különösebb odafigyelést: nyugodtan moshatod őket a mosógépben, ez megtisztítja őket a kórokozóktól. A boltbokban vásárolt élelmiszer csomagolások esetében viszont megoszlanak a vélemények.

Sok helyen azt írják, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a csomagolással haza tudnád vinni a koronavírust, más helyeken viszont azt javasolják, a biztonság kedvéért ezeket is töröljük át. Érdemes lehet erre sort keríteni, már csak azért is, mert az általad rendelt csomagoknál szintén ezt javasolják.

Mivel a koronavírus a vizsgálatok alapján 24 órán át túlél a kartonpapíron, ezeket érdemes áttörölni az átvételt követően!

Oké, a lakást már kitakarítottad, fertőtlenítetted a tárgyakat, napi szinten mosod a gyakran érintett felületeket, mi van még? Szakértők szerint az egyik legnagyobb rizikófaktort az elektronikai kütyük rejtik magukban. Leginkább a telefonod! Az eddig sem volt titok, hogy a készülék nagy bacihordozó, hiszen állandóan fogdossuk, de most, a koronavírus idején erre nagyon oda kell figyelnünk.

A legjobb, ha a lakásból kilépve elő sem veszed, de ha mégis, utána alaposan töröld át fertőtlenítő kendővel vagy szappanos vízzel – lehetőség szerint minden nap.

Ne felejtsd el a tokokat is áttörölni! Ugyanez a szabály érvényes a laptopokra, számítógépekre, és a hozzájuk használt egerekre is. Ezeket gyakran megérintjük, sokszor munka vagy csetelés közben eszünk, ezért nem mindegy, mennyire tiszta a készülék és a tartozékok.

Ha ezekre mind odafigyelsz, heti rendszerességgel nagytakarítasz és áttörlöd a gyakran megérintett felületeket napi szinten, csökkented az esélyeit annak, hogy a koronavírus megbújjon az otthonodban!

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!