A koriander termesztése

A koriander termesztése

Címlap / Otthon / Kert és terasz / A koriander termesztése

Ez a növény nedves levegőben, hidegben ugyanúgy nő, mint a forró, száraz nyáron.

Többnyire azért mégis igényel napsütést, de árnyékban is lehet termeszteni. Válassz egy olyan helyet, ahol a talaj jó vízelvezetésű és tápláló a föld.

Ültetése
Jól válaszd meg a helyét, mert nem szereti az átültetést, ugyanis mély győkereivel hamar szétágazik a talajban. A magokat vessük 4-5 centiméter mélyre. A korander nagyon rövid életű és több kertészeti munkát igényel, mint a legtöbb fűszernövény. Hogy gondoskodni tudj a folyamatos friss levelekről, 3 hetente új magokat kell vetned.
Ha cserépből ültetsz át, tedd azt földestől, hogy minél kevésbé sérüljenek a gyökerek.

Növekedés
Amikor kibújik a növény még nagyon sérülékeny, gondoskodnod kell, hogy a talaj megőrizze nedvességét és gyomtalan legyen a környezete. Mint a legtöbb fűszernövény, a koriander is jól él cserépben, de ennek legalább 20-25 centi mélynek kell lennie, hogy elférjen benne a növény gyökere. Használj dúsított virágföldet hozzá és öntözd rendszeresen.

Betakarítás
Ezt a mediterrán növényt termesztheted a leveleiért, vagy szárított magvaiért. vágd le a külső leveleket, ezek helyébe majd új levelek nőnek ki.
ha a magokat szeretnéd, akkor várnod kella ddig, ameddig a magok megérnek, késő nyáron vagy kora ősszel. Ezután vágd le a növényt a tövénél és rázd ki belőle egy papírzsacskóba és szárítsd meg őket.

Konyhai felhasználása
A koriander, más néven kínai petrezselyem az ázsiai és mexikói konyha jellegzetes fűszere. A leveleket levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz mindig frissen használjuk, de ne főzzük bele az ételbe, hanem csak a főzés végén szórjuk rá. Vizes papírba göngyölve a hűtőben néhány napig friss marad.
A Koriander mag nem mutat hasonlóságot a koriander levéllel. Az őrölt koriander desszertekbe használják, valamint curry mellé, húsokhoz, tengeri ételekhez. Add hozzá a pörköltekhez és egy jellegzetes mediterrán ízt kapsz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást