A koriander egészségügyi csodái – Próbáld ki petrezselyem helyett is!

A koriander egészségügyi csodái – Próbáld ki petrezselyem helyett is!

Címlap / Életmód / A koriander egészségügyi csodái – Próbáld ki petrezselyem helyett is!

A magyar konyha egyik alapvető fűszere a petrezselyem, és annak áldásos hatásait senki nem vitatja. De vajon miért ne újíthatnál egy kicsit? Miért ne varázsolhatnád pikánsabbá, egzotikusabbá a családi ebéd ízeit a különleges korianderrel?

Mi az a koriander?

Az üde, zöld petrezselyemcsokorhoz nagyon hasonló küllemű koriander az indiai szubkontinensről származik, az ott élő emberek pedig híresek egészséges táplálkozási szokásaikról és az európainál jóval magasabb élettartamukról. A koriander egy zellerféle fűszernövény, amely gyógynövényként is remekül helytáll.

A levele és a magja is fogyasztható, frissen és őrölve is emeli a kulináris élvezeteket a különleges aromájával.

Sok ember számára azonban mégsem ismert, hogy milyen pozitív egészségügyi hatással van a szervezetünkre. Tizenegyféle esszenciális illóolaj van benne, és hatféle hasznos sav – beleértve a C-vitaminként ismert aszkorbinsavat. A Nemzetközi Tápanyag Adatbázis szerint számos vitamin, ásványi anyag és nyomelem is fellelhető a zöld növényben.

Véd az oxidatív károsodás ellen

A koriander az egyik legerősebb antioxidáns-forrás. Az olyan fenolos vegyületei, mint a katechin, az alkanál és az apigenin akadályozzák a sejtkárosodási folyamatokat. Ezek az antioxidánsok segítenek a szabadgyökök megkötésében, mérsékelve ezzel a daganatos sejtek kialakulásának veszélyét.

A legújabb rákkutatási tanulmányok a koriandert ezért a rák kezelésére szolgáló potenciális kiegészítőnek tartják.

Kimutatták, hogy a növény gyökeréből származó kivonat gátolja a DNS károsodását, a laboratóriumi vizsgálatok pedig azt bizonyították, hogy a koriander hatóanyagai elősegítik a ráksejtek pusztulását.

Kezeli a cukorbetegséget

A koriander megelőző hatásairól írt tanulmány, amely a Journal of Food Science-ben jelent meg, megállapította, hogy a növény szárából és leveléből származó fitovegyületek csökkentették a vércukorszintet a kísérletekben résztvevő diabéteszes patkányok szervezetében. A kutatók szerint a koriander növényi komponensei pozitív hatással vannak a cukorbetegség kontrollálására, vagyis serkentik az inzulintermelő béta-sejtek működését.

Karbantartja a koleszterint

Azoknál a kísérleti patkányoknál, amelyeket magas koleszterintartalmú élelmiszerrel tápláltak, a koriander kivonat segítségével alacsonyabb LDL-koleszterin- és triglicerid-szintet értek el a kutatók. Ami ugyanolyan fontos, hogy ez a gyógynövény segít növelni a „” HDL-koleszterin szintjét is, amely preventív védelmi vonalként szolgál számos veszélyes megbetegedés ellen.

Antiszeptikus hatású

A koriander élharcosnak számít a fertőzések elleni küzdelemben, hiszen erős gombaölő és antimikrobális hatással rendelkezik. A növény illóolaja bevethető a Candida gomba egyes fajtái ellen, amelyek az élesztőfertőzésért felelősek.

A kutatók úgy vélik, hogy a koriander képes arra, hogy lebontsa a kórokozók sejtfalát, megakadályozva ezzel a továbbterjedésüket.

Újabb kutatások szorgalmazzák ezért a koriander olajának használatát az antibakteriális készítményekben.

Tisztítókúraként is használható

Nagymértékben hozzájárul a szervezet immunrendszerének erősítéséhez is. A benne található vegyületek úgy segítik a keringési rendszer salaktalanítását, hogy megszabadítják a testet a felhalmozódott és mérgező nehézfémektől. Ólommérgezés esetén kimondottan ajánlott méregtelenítő kúraként ez a rendkívül hasznos gyógy- és fűszernövény.

Jót tesz az agysejteknek

A malajziai Mara Technológiai Egyetem 2011-es kísérletében egereknek adtak emelt dózisú koriandert a táplálékukba keverve, 45 napon keresztül. A rágcsálók sokkal jobban teljesítettek a labirintuspróbákon, az idősebb egyedeknél pedig a memória javulását fedezték fel.

Több kutatási eredményt összevetve a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy a korianderfogyasztás kisegítő szerepet játszhat az időskori demencia, és főleg az Alzheimer-kór kezelésében.  

Kép forrása: unsplash.com

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!