Kiderült, tényleg aktívabbak-e szexuálisan a kopasz férfiak

Kiderült, tényleg aktívabbak-e szexuálisan a kopasz férfiak

Címlap / Szerelem / Szex / Kiderült, tényleg aktívabbak-e szexuálisan a kopasz férfiak

A Times magazinban megjelent tudományos tanulmány szerint, hogy a kopasz férfiakat dominánsabbnak és erősebbnek tartjuk. A kutatók szerint a nőkre különösen igaz, hogy magabiztosabbnak feltételezik a borotvált fejű férfiakat. Ennek érthető okai lehetnek: az egyik elmélet szerint a nők a férfi arcát nézik meg elsőként, azon is általában a hajat figyelik meg először. Haj hiányában azonban a férfi szemére csúszik át a tekintet és tudjuk, hogy az első benyomás sokat számít. Ha a férfi képes fenntartani a szemkontaktust egy nővel szemben, máris azt feltételezzük róla, hogy bátor. 

Magasabb tesztoszteron szint = kopaszodás?

Sokan a magasabb tesztoszteron szint hatásának tartják, ha egy férfi kopaszodni kezd egy adott életkorban és nincs a dolog hátterében betegség. Tény, hogy a tesztoszteron felelős a férfiassággal kapcsolatos összes jellemző fenntartásáért, amelyeket „alfa hím” tulajdonságoknak is nevezünk. A megfelelő hormonszint tünetei a mély hang, a széles, férfias arcszerkezet, az egészséges nemi vágy, valamint a fokozott izomtermelés.

A Healthline orvosi magazin egyik cikke szerint összefüggés van a tesztoszteron alacsony szintje és a depresszióval összefüggő tünetek kialakulásának kockázata között. Továbbá alacsony libidó gyakrabban fordul elő azon férfiak esetében, akik tesztoszteron hiányban szenvednek.

A BBC is kifejti, hogy számos tanulmány vizsgálta már a kopaszság, a szexuális étvágy és a tesztoszteron közötti összefüggést. Néhány esetben valóban bizonyítást nyert, hogy ezek az állítások nem csupán mítoszok, hanem igazak is lehetnek, de az ellenkezőjére is van példa bőven. 

A szakemberek azt is kiemelték, hogy a jelenség nem kontraproduktív, azaz attól még nem kezd el növekedni a tesztoszteronszint egy férfi szervezetében sem, hogy kopaszra borotválja a fejét. A tapasztalatok szerint ugyanis sokan ebben bíznak és önként válnak meg hajkoronájuktól.  

Ami egyértelműen kijelenthető: a tesztoszteron nem okoz kopaszodást. Az emberi szervezet azonban tartalmaz egy olyan enzimet, amely a tesztoszteront egy másik hormonná alakítja át, úgynevezett dihidroteszteronná. Ez pedig már okozhatja a férfiak fején lévő szőrtüszők csökkenését. 

PeopleImages/istockphoto.com

A kopaszodás örökölhető

A genetika is szerepet játszik abban, ha egy férfi kopaszodni kezd. Kétségtelen, hogy vannak kopasz férfiak, akiknek magasabb a libidójuk, mint másoknak, de előfordulhat, hogy genetikai adottságuk miatt kopaszodnak, nem pedig a testükben dihidroteszteronná alakuló magas tesztoszteronszint miatt. 

Egy ausztrál kutatás adta meg a választ

Medical Journal of Australia dokumentál egy tanulmányt, amely azt mérte fel, hogy a kopasz férfiak valóban férfiasabbak-e, mint a hajjal rendelkező társaik. Nem kevesebb, mint 2205 férfitól gyűjtöttek adatokat. Voltak köztük olyanok, akik egyáltalán nem, vagy csak részlegesen kopaszodtak és olyanok is, akik teljesen elvesztették a hajukat. Minden önkéntes esetében a 20-49 éves koruk közötti magömlés történetét és a szexuális kapcsolatok teljes számát mérték.

John Burton, a kutatás vezetője arra a következtetésre jutott, hogy nincs jelentős bizonyíték a kopaszság és a férfiasság összefüggésére. Sőt, a kopasz férfiak többségére nem is jellmző, hogy egyik nő ágyából a másikba bújtak volna, ugyanis átlagosan legfeljebb négyl szexuális partnerük volt. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást