A kis konyha nem szűk konyha

A kis konyha nem szűk konyha

Címlap / Otthon / Dekor / A kis konyha nem szűk konyha

Sok lakásban van az ideálisnál kisebb konyha, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ott szűkösen kell lennünk. Néhány hasznos tippel nem csak optikailag tehetjük nagyobbá a konyhánkat, de ténylegesen több szabad teret is biztosíthatunk magunknak.

Konyhai gépek

Számtalan konyhában találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy a család összes konyhai gépe a konyhapulton sorakozik egymás mellett. Ez sokszor feleslegesen veszi el a helyet a munkaterülettől, és optikailag is sokat csökkent a téren.
Csak azokat a konyhai gépeket hagyjuk elöl, amelyeket tényleg használunk nap mint nap. A többit jobb, ha a szekrényben tartjuk!

Polcok a pult helyett

Gyakori, hogy az olyan gépek, mint a mikrohullámú sütő, a kenyérpirító vagy a vízforraló is a konyhapulton foglalják a helyet – ráadásul nem is keveset!
Lényegesen ésszerűbb, ha ezek részére kis polcokat alakítunk ki, így a pult nagy része felszabadulhat. Válasszunk egy kihasználatlan falrészt, például a hűtő felettit és szereltessünk fel egy erős polcot a nagyobb eszközöknek!

Fényes eszközök

Ha nem szeretünk mindig mindent elpakolni a szekrénybe vagy bárhova, de azért azt sem szeretnénk, hogy a zsúfoltság és ezzel a szűkösség látványát érjük el a konyhába lépve, akkor válasszuk a fényesebb felületekkel ellátott tárgyakat és eszközöket.
A csillogóbb felületek ugyanis optikailag tágítják a teret, mivel több fényt kölcsönöznek a térnek, ahol elhelyezzük őket.

Tárolás

A tárolás a legtöbb helységben jó megoldás, ahol úgy érezzük, hogy nincs elég helyünk. A konyhában különösen jó, ha plafonig érő szekrényeket használunk, mivel ezek kiváló lehetőséget nyújtanak nem csak a rengeteg használati tárgy esztétikus eltüntetésére/elhelyezésére.
Emellett pedig arra is ideálisak, hogy a tárolásban a használati gyakoriság legyen a fő szempont, a ritkán használtak nyugodtan kerülhetnek legfelülre.

Helytakarékos asztal

Igaz, hogy a konyha alapfunkciója az, hogy általában ott eszünk, de ez koránt sem jelenti azt, hogy egy óriási asztalnak kell elfoglalni a tér legnagyobb részét.

Nyugodtan kísérletezhetünk például lenyitható asztallal, amit használaton kívül egy egyszerű mozdulattal a falra erősítünk.
Ugyanilyen praktikus lehet egy állítható méretű asztal is, hiszen így a vendégek számához igazíthatjuk a méretet.

Összecsukható/kis helyigényű székek

Az asztalon kívül a székek is sokszor indokolatlanul nagy helyet foglalnak el a konyhában. Ha általában csak ketten étkezünk ott, akkor a többi széknek a legjobb, ha összecsukható megoldásokat választunk. Ezeket így összecsukva tárolhatjuk, amíg csak mi vagyunk otthon, de vendégek érkezése esetén gyors és praktikus lehet, hiszen csak elő kell kapni és kinyitni őket.
Másik megoldás, ha kisebb méretű, karfa nélküli székeket szerzünk be, melyeket az asztal alá tolhatunk, így alig vonnak el a térből.

Alapdarabok háromszögben

A legtöbb lakberendező által alkalmazott módszer a kisebb konyhák berendezésekor az, hogy a konyhai alapdarabok, vagyis a tűzhely, a hűtő és a mosogató közti háromszög kialakítása a cél.
Fontos, hogy ezek a berendezések legalább 1 méterre legyenek egymástól, az ezeket összekötő vonal pedig lehetőség szerint egy háromszöget formázzon. Ha nálunk nem háromszög alakban vannak, de a hely engedi, akkor tegyünk egy próbát, sokkal komfortosabb lesz a konyhánk tőle!

Energiatakarékosság

A konyhai berendezések távolsága és a háromszög formájú elhelyezése nem csak a látvány és a praktikum, de az energiák ésszerű használata, az energiatakarékosság miatt is fontos.
Így ugyanis az egyik által gerjesztett hőmennyiség nem befolyásolja negatívan a másik működést. Nem utolsó sorban ezzel a módszerrel a berendezések élettartamát is meghosszabbíthatjuk, ezzel nagyobb kiadásoktól is megkímélve magunkat.

Rend

Közismert tény, hogy a legolcsóbb és leghatásosabb eszköz a tér nagyítására nem más, mint a rend. Ha rend és tisztaság van a konyhánkban, akkor a tér is nagyobbnak fog látszani, mint akkor, ha minden össze-vissza hever a pulton, az asztalokon vagy a polcokon.
Fontos a többi szempont figyelembe vétele is, de esetleg ha nem tudjuk kivitelezni őket, a rend még akkor is megvalósítható! 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást