10 könnyű cseresznyés desszert

10 könnyű cseresznyés desszert

Címlap / Életmód / Receptek / 10 könnyű cseresznyés desszert

Éppen szezonja van a friss és ropogós cseresznyének, ami önmagában is isteni, nem beszélve azokról a mennyei desszertekről, amiket a kis piros csodákból készíthetsz. Jöjjön az ízözön, nassolásra fel!

Cseresznyés limeos jégkrém

Első édességünk mindjárt rá is világít arra, miért nem kell szaktudás vagy túl sok idő ahhoz, hogy egészséges jégkrémet készítsünk. 

Hozzávalók

  • 120 ml víz
  • 3 evőkanál facsart lime
  • 450 g magozott cseresznye
  • Édesítsd ízlés szerint

Így készítsd el

Közepes lángon elegyítsd a hozzávalókat, majd főzd 10-15 percig, míg a cseresznye egészen puhává válik. Vedd le a tűzről, tedd félre, hagyd kihűlni szobahőmérsékletig, majd a félig-meddig folyékony állagú alapot szűrd le egy szitán! Ha a cseresznye túl ropogós volt, és nem vált teljesen egyneművé, akkor előzőleg turmixolhatsz rajta egy keveset. Végül töltsd poharakba a folyadékot, és fagyaszd jéghidegre néhány óra alatt!

Cseresznyés smoothie eperrel

Az alábbi recept szintén nem kíván túl sok tudást, ráadásul ez a smoothie nem csupán finom, hanem a diétázóknak is ideális választás.

Hozzávalók

  • 240 ml víz
  • 1 kimagozott, lehártyázott narancs
  • 1 felkarikázott banán
  • 360 g magozott cseresznye
  • 360 g megtisztított eper
  • Az ízesítéshez használhatsz mézet, agavé nektárt vagy fűszereket

Így készítsd el

Tedd a turmixgépbe az alapanyagokat, majd alaposan elegyítsd a hozzávalókat. Amennyiben egy forró nyári napon fogyasztanád ezt az isteni nassolnivalót, úgy az epret és a cseresznyét akár fagyasztott állapotban is hozzáadhatod az italhoz, vagy a víz egy részét kiválthatod jégkockákkal. 

Réteges cseresznyés pohárkrém

Ha szeretnéd lenyűgözni a vendégeidet, de a desszertre már csak pár percet tudsz szánni, akkor ezt a finomságot imádni fogod.

Hozzávalók

  • Bármilyen édes, könnyen morzsálódó kekszből 200 g
  • 230 g natúr krémsajt
  • 300 g sűrített tej
  • 300 g magozott cseresznye
  • 50 g vaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • ½ evőkanál liszt
  • 60 g törtmandula a díszítéshez

Így készítsd el

Az elkészítés során törd össze egy zacskóban a kekszeket, majd adagold őket a pohár aljára. Keverd össze a krémsajtot és a sűrített tejet, verd fel őket addig, amíg krémkönnyűek nem lesznek, a kész krém mehet a kekszek tetejére. Közepes lángon kezdd el melegíteni a cseresznyét, add hozzá a vajat, kevergesd el. Egy kis edényben keverj össze egy kiskanálnyi lisztet egy evőkanál citromlével, majd sűrítsd be a cseresznyét. Miután kihűlt, halmozd a krémre és néhány tört mandulával díszítsd!

Cseresznyés csokigolyók kókusztejjel

Ez a nassolnivaló már több energiát és kevésbé hétköznapi alapanyagokat kíván, de hidd el, megéri időt fektetni az elkészítésbe, mert a végeredmény mennyei.

Hozzávalók

A habhoz

  • 1 db fagyasztott banán
  • 240 gramm fagyasztott, magozott cseresznye
  • 6 db jégkockatartóban fagyasztott kókusztej
  • 120 ml szobahőmérsékletű kókusztej

A csokigolyókhoz

  • 120 gramm pekándió
  • 120 gramm dió
  • 320 gramm datolya
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 4 evőkanál keserűkakaó

Így készítsd el

Turmixold össze a csokigolyók hozzávalóit, majd készíts belőle kis gömböket. A csokicsodákat tedd egy öblös pohárba, halmozd rá a krém alapanyagainak elegyét, és díszítsd friss cseresznyével!

Falatnyi cseresznyés pite

Az ínycsiklandó pite nem hagyható ki a sorból, ezúttal mini változatban, éljenek a klasszikus desszertek!

Hozzávalók

A töltelékhez

  • 240 g magozott cseresznye
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • ½ evőkanál reszelt citromhéj
  • Egy csipet só

A tésztához

  • 360 g finomliszt
  • 120 g vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • Kevés só
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 evőkanál víz
  • Végül egy felvert tojás a kenéshez

Így készítsd el

Az elkészítés első lépéseként egyszerűen forgasd össze külön a töltelék alapanyagait, külön a tészta hozzávalóit. Amennyiben túl keménynek ítéled meg a tészta állagát, kevés vizet adagolhatsz hozzá.

A kinyújtott tésztát szaggasd egyforma körökre, kend meg vékonyan tojással a szélüket, majd halmozz a közepükre egy-egy adag tölteléket. Fordíts a cseresznye dombocskára felülről is egy kerek tésztát, és villával nyomkodd körbe a sütik szélét. Közepükbe óvatosan vágj egy X-et, majd a tetejüket is kend át tojással és 190 fokon 20 percig süsd.  

Egyszerű cseresznyés sütemény

Egyszerű süteményre vágysz egy jó kis filmnézéshez vagy barátnős csevejhez? Vigyázz, nem sok marad majd belőle, mert ezt a sütit a pasid is díjazni fogja!

Hozzávalók

  • 700 g érett, magozott cseresznye
  • 60 g vaj
  • 130 g cukor
  • 3 tojás
  • ½ evőkanál vaníliaaroma
  • 1 evőkanál mandulaaroma
  • 150 g finomliszt
  • 150 g kukoricaliszt
  • 100 ml tej
  • 3 evőkanál sütőpor

Így készítsd el

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Keverd, vagy szitáld össze a liszteket a sütőporral, majd egy külön edényben kézi mixerrel elegyítsd a vajat a cukorral. Add hozzá a tojásokat, végül az aromákat, és ezekkel is keverd még pár percig. Alacsony fokozaton adagold a vajas elegyhez a tejet és a korábban félretett sütőporos lisztet. Szórd bele a tésztába a cseresznyéket, alaposan forgasd össze, majd töltsd egy kivajazott formába a masszát. Már mehet is a sütőbe 40-50 percre! Miután kihűlt, vágd szeletekre, és porcukorral meghintve tálald. 

Cseresznyés sütinyalóka

A sütinyalóka egy imádnivaló finomság, nem csupán azért, mert isteni ízekkel hódít, hanem mert látványra sem utolsó.

Hozzávalók

  • 200 g pilótakeksz
  • 150 g krémsajt
  • 300 g étcsokoládé
  • 10 g vaj
  • Magozott, rumba áztatott cseresznyék
  • Pálcika

Így készítsd el

Először aprítsd össze robotgépben a kekszeket, add hozzá a krémsajtot és a vajat, végül pár cseppet a rumos cseresznye levéből. A masszából formálj golyókat, és minden egyes gömböcske közepébe rejts el egy rumos cseresznyét. Tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, szúrj beléjük egy-egy pálcikát, és hagyd, hogy a hűtőben néhány óra alatt megdermedjenek. Vízgőz felett olvaszd meg az étcsokoládét, forgasd meg benne a nyalókákat, díszítsd ízlésed szerint, majd ismét hagyd őket megdermedni. Vigyázat, gyorsan fogynak!

Cseresznyés muffin

Erre a muffin tésztára bátran tekinthetsz egyfajta alapként, annyira tökéletes, hogy bármilyen ízesítéssel is megállja a helyét.

Hozzávalók

  • 150 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 150 g finomliszt
  • 2 db nagyobb tojás
  • 40 ml tej
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • Ízlés szerint vaníliaaroma
  • 120 gramm kimagozott cseresznye

Így készítsd el

Az elkészítés során habosítsd fel a vajat, a cukrot és a vaníliát, folyamatos keverés mellett add hozzá az elegyhez a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet. A tészta sűrűségét a tej hozzáadásával enyhítsd, végül forgasd bele a masszába a kimagozott cseresznyéket is. Töltsd meg a formákat a tésztával, majd 180-200 fokon kb. 20 perc alatt süsd készre!

Egyszerű cseresznyekompót

A cseresznyéből, mint tökéletes idénygyümölcsből természetesen készülhet lekvár és kompót is, mi most az utóbbira mutatunk neked egy tökéletes példát. Ezt a kompótot hűtőben kell tárolnod, hiszen nem kell hozzá tartósítószer, de jó eséllyel nem fogod sokáig tartogatni, annyira finom.

Hozzávalók

  • 800 gramm cseresznye
  • 2 evőkanál cukor
  • Néhány szegfűszeg és egész fahéj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 250 ml víz

Így készítsd el

A vizet forrald fel a fűszerekkel, majd add hozzá a cukrot és a citromlevet. Tedd bele a cseresznyéket is, majd 10-15 percig párold az elegyet. Ha elkészültél, tedd félre a kompótot kihűlni, majd adagold frissensültek, vagy éppen édességek, piskóták mellé.

Frissítő cseresznyés koktél

Végül, de nem utolsó sorban itt egy recept azoknak, akik imádják a cseresznye ízét, de nem szeretnék még egy minimális desszert erejéig sem felrúgni a diétájukat. Ez a frissítő nem csupán isteni, egyben a leginkább alakbarát finomság is felsorolásunkban.

Hozzávalók

  • 120 ml narancslé
  • 120 ml gyömbér
  • 120 ml citromleves szóda
  • 2 evőkanál cseresznye szirup (házi is lehet, sőt!)
  • Koktélcseresznye
  • Lime a díszítéshez

Így készítsd el

Az elkészítés során először tegyél a pohárba néhány jégkockát, akár törtjeget, ha úgy jobban szereted. Öntsd a jégre a narancslevet, majd óvatosan a szirupot, ami le fog süllyedni a pohár aljára. Ezután töltsd fel a citromos szóda és a gyömbér elegyével az italt, végül friss lime szeletekkel és koktélcseresznyével díszítsd.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!