Kutatók szerint ez növeli az esélyét, hogy komoly kapcsolatod legyen

Kutatók szerint ez növeli az esélyét, hogy komoly kapcsolatod legyen

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Kutatók szerint ez növeli az esélyét, hogy komoly kapcsolatod legyen

Aki bármilyen formában foglalkozik a párkapcsolatokkal, az már megpróbálta megjósolni, hogyan lehet növelni az esélyét annak, hogy egy viszony komolyra forduljon.

Most készült ez kutatás a Purdue Egyetemen, amiben a szakértők szintén megpróbálták megfejteni a titkot: vajon mitől függ, hogy valaki készen áll-e egy komoly kapcsolatra? Egyáltalán bármilyen formában hatásunk lehet a párkapcsolataink kialakulására? El tudjuk érni, hogy azok tovább tartsanak, mint amit elsőre várunk tőlük, vagy ez reménytelen próbálkozás? 

Úgy tűnik, érdemes időt és energiát áldozni a komolynak ígérkező, de elsőre nem feltétlenül annak induló szerelmeknek. Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy a kémia valóban rengeteget számít. A rövid és a hosszú távú kapcsolatokat elsősorban ugyanis a testi vonzalom megléte, a szenvedély különbözteti meg egymástól.

Több tanulmány is megerősítette, hogy valójában ezen áll, vagy éppen bukik a párkapcsolat. Egyszerűen döntő fontosságú, hogy a páros tagjai összhangra leljenek a hálószobában, ennek ugyanis komoly, összetartó ereje van a jövőt tekintve. Persze, a jó szex önmagában nem elég, de nagyon úgy néz ki, hogy rengeteget nyom a latban. De mi számít még? 

djiledesign/istockphoto.com

Hogyan tudjuk befolyásolni a saját kapcsolatunk alakulását?

Chris Agnew, a kutatásért felelős alelnök elmondta, hogy a hosszú távú kapcsolatok tekintetében elsősorban saját magunkon kell dolgoznunk, ugyanis ez fogja meghozni a várva várt sikert.

„Arra van szükség, hogy az ember késznek érezze magát egy komoly párkapcsolatra, mert ez pozitív irányban befolyásolja a pszichológiai elkötelezettséget.”

A szakértő szerint mindez fordítva is igaz. „Ha valaki kevésbé érzi magát késznek arra, hogy elköteleződjön, akkor úgy fog viselkedni, hogy célt érjen, tehát sor kerüljön a szakításra” – legalábbis ez derült ki az általa készített tanulmányból. Agnew szerint, amikor valaki nem tud mélyen elköteleződni, akkor kevésbé valószínű, hogy olyan módon jár el, amivel támogatja a kapcsolatot.

PeopleImages/istockphoto.com

Ennyire sokat számít az elköteleződés és az, hogy valóban komolyan gondold

A kutatás során több mint 400, önmagát elkötelezettnek valló, párkapcsolatban élő felnőttet kérdeztek meg. Felmérték, mennyire elégedettek a párkapcsolatukkal, mennyire érzik kamatozónak a befektetett energiát, időt és mennyire tartják ideálisnak az életkorukat ehhez a szerelemhez.

Már ekkor komoly összefüggést találtak az elkötelezettségi szint és aközött, hogy a résztvevők mennyire érezték magukat késznek egy komoly kapcsolatra. 

A kutatók öt és hét hónappal később visszatértek a párokhoz és megnézték, kik vannak még együtt, hogyan alakult a szerelmesek élete. Az eredmények egyértelműek voltak. Megerősítették, hogy a siker előrejelzője az volt, hogy a felek mennyire vallották magukat késznek a komoly párkapcsolatra, tehát mennyire voltak valóban elkötelezettek.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»