Kutatók szerint ez növeli az esélyét, hogy komoly kapcsolatod legyen

Kutatók szerint ez növeli az esélyét, hogy komoly kapcsolatod legyen

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Kutatók szerint ez növeli az esélyét, hogy komoly kapcsolatod legyen

Most készült ez kutatás a Purdue Egyetemen, amiben a szakértők szintén megpróbálták megfejteni a titkot: vajon mitől függ, hogy valaki készen áll-e egy komoly kapcsolatra? Egyáltalán bármilyen formában hatásunk lehet a párkapcsolataink kialakulására? El tudjuk érni, hogy azok tovább tartsanak, mint amit elsőre várunk tőlük, vagy ez reménytelen próbálkozás? 

Úgy tűnik, érdemes időt és energiát áldozni a komolynak ígérkező, de elsőre nem feltétlenül annak induló szerelmeknek. Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy a kémia valóban rengeteget számít. A rövid és a hosszú távú kapcsolatokat elsősorban ugyanis a testi vonzalom megléte, a szenvedély különbözteti meg egymástól.

Több tanulmány is megerősítette, hogy valójában ezen áll, vagy éppen bukik a párkapcsolat. Egyszerűen döntő fontosságú, hogy a páros tagjai összhangra leljenek a hálószobában, ennek ugyanis komoly, összetartó ereje van a jövőt tekintve. Persze, a jó szex önmagában nem elég, de nagyon úgy néz ki, hogy rengeteget nyom a latban. De mi számít még? 

djiledesign/istockphoto.com

Hogyan tudjuk befolyásolni a saját kapcsolatunk alakulását?

Chris Agnew, a kutatásért felelős alelnök elmondta, hogy a hosszú távú kapcsolatok tekintetében elsősorban saját magunkon kell dolgoznunk, ugyanis ez fogja meghozni a várva várt sikert.

„Arra van szükség, hogy az ember késznek érezze magát egy komoly párkapcsolatra, mert ez pozitív irányban befolyásolja a pszichológiai elkötelezettséget.”

A szakértő szerint mindez fordítva is igaz. „Ha valaki kevésbé érzi magát késznek arra, hogy elköteleződjön, akkor úgy fog viselkedni, hogy célt érjen, tehát sor kerüljön a szakításra” – legalábbis ez derült ki az általa készített tanulmányból. Agnew szerint, amikor valaki nem tud mélyen elköteleződni, akkor kevésbé valószínű, hogy olyan módon jár el, amivel támogatja a kapcsolatot.

Ennyire sokat számít az elköteleződés és az, hogy valóban komolyan gondold

A kutatás során több mint 400, önmagát elkötelezettnek valló, párkapcsolatban élő felnőttet kérdeztek meg. Felmérték, mennyire elégedettek a párkapcsolatukkal, mennyire érzik kamatozónak a befektetett energiát, időt és mennyire tartják ideálisnak az életkorukat ehhez a szerelemhez.

Már ekkor komoly összefüggést találtak az elkötelezettségi szint és aközött, hogy a résztvevők mennyire érezték magukat késznek egy komoly kapcsolatra. 

A kutatók öt és hét hónappal később visszatértek a párokhoz és megnézték, kik vannak még együtt, hogyan alakult a szerelmesek élete. Az eredmények egyértelműek voltak. Megerősítették, hogy a siker előrejelzője az volt, hogy a felek mennyire vallották magukat késznek a komoly párkapcsolatra, tehát mennyire voltak valóban elkötelezettek.

PeopleImages/istockphoto.com

Azok, akik nem vallották magukat teljes mértékben felkészültnek, nagyobb eséllyel szakítottak. A nagyobb felkészültség azonban a kapcsolat elhagyásának alacsonyabb valószínűségét jósolta. Azok viszont, akik a legnagyobb hajlandóságot mutatták a tényleges elköteleződésre, 25%-kal kisebb eséllyel szakítottak. 

Érdekesség, de fény derült arra is, hogy azok, akik ugyan nagy elkötelezettségről számoltak be az aktuális párjuk iránt, viszont nem érezték úgy, hogy „jókor és jó helyen” vannak ebben a párkapcsolatban, szintén nagyobb valószínűséggel vetettek véget a kapcsolatnak.

Vajon mi állhat a háttérben?

Agnew és munkatársai ezt azzal magyarázták, hogy ha az emberek – körülményektől függetlenül – elkötelezik magukat, akkor sokkal inkább kapcsolatsegítő magatartásformákat mutatnak. Nagyobb arányban és biztosabban hajlandóak részt venni a kapcsolat fenntartását segítő napi viselkedésben, és lényegében ez lesz az, ami a kapcsolatok végső stabilitását megadja. 

De mikor van itt az idő?

Agnew szerint ezt sajnos senki sem tudja megválaszolni, főleg nem egy ilyen tanulmány keretében. Az elkötelezettség mértékében ugyanis az emberek élettörténete, kapcsolattörténete és személyes preferenciái egyaránt szerepet játszanak, amire hatást gyakorol a környezet is, pl. a kultúra, ami nyomást gyakorol, vagy éppen engedékenységet mutat az adott személlyel kapcsolatosan.

Egy harmincas éveiben járó nő sokak szerint már lassan kifut az időből, míg egy harmincas férfi az átlag megítélés szerint a legkevésbé sincsen elkésve. Ennek fényében egyértelmű, hogy az elköteleződést tekintve, a társadalmi nyomás a harmincas nők esetében sokkal jelentősebb, mint amit a korukbeli férfiak éreznek és tapasztalnak. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást