Kiszárad és érzékeny a szemed? Ez lehet az oka – És ez a megoldás

Kiszárad és érzékeny a szemed? Ez lehet az oka – És ez a megoldás

Címlap / Életmód / Egészség / Kiszárad és érzékeny a szemed? Ez lehet az oka – És ez a megoldás

Szúró, égő, viszkető érzés, hunyorgás, fényérzékenység. A szemek kiszáradása nagyon kellemetlen lehet, és akár komolyabb problémát is jelezhet. Érdemes odafigyelni rá.

Könnyek, sírás nélkül

Normális esetben a szem felülete mindig nedves marad, ezt a szemet takaró, három rétegű könnyréteg biztosítja. A szemek nedvességéért ugyanolyan könny felelős, mint amit síráskor is termelsz, ezek kis mennyiségben állandóan „olajozottan” tartják a szemet, védelmet nyújtva neki, és megkönnyítve a mozgását is. A kellemetlen szemszárazság akkor jelentkezik, ha a könnycsatornák valami miatt nem tudnak elegendő könnyet termelni.

Mi okozhatja a szem kiszáradását?

A megfelelő mennyiségű könny előállításának útjába különféle szervi panaszok állhatnak. 40 éves kor felett lényegesen gyakoribb a szemek kiszáradása, ez a könnymirigyek természetes elöregedésével hozható összefüggésbe. A könnymirigyek gyulladása illetve bizonyos autoimmun betegségek is megakadályozhatják, hogy a mirigyek megfelelő mennyiségű nedvességet termeljenek és juttassanak a szem felületére, így ha gyakori és zavaró nálad a szem kiszáradása, érdemes felkeresni egy szakorvost, hogy a lehetséges betegségeket kizárhasd.

Az életmódbeli okok között mindenképpen meg kell említeni a számítógép vagy a mobil képernyőjének huzamosabb ideig történő használatát: a felület figyelése közben ugyanis kevesebbet pislogunk, mint egyébként szoktunk, ez pedig megakadályozza, hogy újabb könnyréteget oszlassunk el a szemünkön.

Bizonyos gyógyszerek is állhatnak a szemszárazság hátterében: a béta-blokkolók, az antidepresszánsok, a kemoterápiás szerek és nyugtatók, altatók mellett olyan sokkal gyakoribb készítmények mellékhatása is lehet a szemszárazság, mint az antihisztamin, bizonyos fogamzásgátlók, vagy az A-vitaminokhoz tartozó isotretinoin.

Mit tehetsz a szem kiszáradása ellen?

Ha szemszárazságot tapasztalsz, fontos felkeresni egy szemészt, aki a szemhéjak és könnymirigyek és a kötő- és szaruhártya alapos vizsgálata után felállítja a diagnózist, illetve segít megtalálni a szemszárazság okát.

Ha a tünetek a munkádhoz, életmódodhoz köthetőek, akkor értelemszerűen érdemes nagyobb figyelmet fordítani a szemeid védelmére, többször szünetet tartani, és akár tudatosan figyelni arra, hogy ne feledkezz meg a pislogásról. A patikákban kapható, fáradt, száraz szemekre alkalmazható könnycseppek is hatásosak lehetnek, illetve amennyiben ez indokolt, az orvosod akár a könnytermelést elősegítő gyógyszereket, gyógyhatású kontaktlencsét vagy éjszakai krémet is írhat fel neked.

Mint mindig, ha hidratáltságról van szó, a szemek kiszáradása esetében is sokat segíthet a megfelelő folyadékpótlás, ami ha önmagában nem is oldja meg a helyzetet, de bármilyen eredetű szemszárazság bármilyen kezelését megkönnyíti. Ha odafigyelsz arra, hogy a szoba levegője ne száradjon ki, akkor a szemfedél védelmét jelentő könnyréteg is lassabban párolog el, és kisebb az esélyed a szemkiszáradásra.

A nyári időszakban például a klíma levegője egy autóban vagy akár az irodában is gyorsan kiszárítja a szemedet. Ha van rá lehetőséged, tegyél fel egy napszemüveget, ez jelent némi védelmet és a szemeidnek könnyebb lesz megtartaniuk mögötte a megfelelő nedvességréteget, mintha kitennéd őket a légkondi száraz fuvallatának.

Kép forrása: lightpoet

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!