A kisállatok 7 jótékony hatása

A kisállatok 7 jótékony hatása

Címlap / Életmód / Család / A kisállatok 7 jótékony hatása

A legtöbb gazdi tudja, hogy az állatok bármikor képesek jókedvre deríteni az embert. A mosoly is érték ugyan, de itt sokkal többről van szó: a házi kedvencek szeretete segíthet az egészségmegőrzésben. Hogyan? Eláruljuk!

Természetes hangulatjavítás

Mindössze negyedóra egy kutya vagy cica társaságában, és máris kevésbé vagy feszült! Tested fiziológiai változáson megy keresztül: csökkent a stresszel járó kortizol hormon szintje, s beindul a jó közérzetért felelős szerotonin termelődése.
A nyugalom kíméli a szerveidet, így ha mindig vár otthon egy kis kedvenc, akár évekkel tovább élhetsz!

Alacsonyabb vérnyomás

Az ideális, 120/80 körüli értékhez természetesen a megfelelő táplálkozásra és testmozgásra is ügyelned kell. Ám tény, hogy kutatások bizonyítják: alacsonyabb vérnyomást és pulzust mérnek azoknál, akik legalább egy cica vagy kutya boldog tulajdonosai.
Ráadásul ez a gyerekekre is igaz: magas vérnyomással kezelt kis betegeknél kutyasimogatás közben csökkent az érték.

Alacsonyabb koleszterinszint

Itt is a táplálkozás, a mozgás és a gyógyszeres kezelés a fő eszköz a problémák megoldására, de mérhetően alacsonyabb a koleszterin és a triglicerid-szint a gazdik körében.
A magas koleszterinszint által előidézett szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak hazánkban, tehát közegészségügyi szempontból is kedvező volna, ha mindenkinek lenne kutyája vagy macskája.

Depresszió ellen

Egyes terapeutáknál bevett szokás, hogy kisállatot „írnak föl” pácienseiknek. A négylábúakból áradó feltétlen szeretet segít a gyógyulásban, ráadásul a kis kedvenc bármikor hozzád bújik és „meghallgat”.
A cicák és a kutyák simogatása bizonyítottan idegnyugtató hatású, arról nem is beszélve, hogy a sétáltatás, a játék és az együtt töltött idő segít a figyelemelterelésben.

Kutyasétáltatás az egészségért

A kutyáddal megtett napi félórányi séta biztosítja, hogy teljesítsd az egészségmegőrzéshez szükséges fizikai aktivitás minimumát. Faágak, frizbi és teniszlabda dobálása esetén még több kalória ég, de ha nagyobb testű ebed van, mindkettőtöknek jót tesz a kocogás.
Ne aggódj, ha eleinte húz a kutyus, hamarosan fölveszi a tempód, te pedig folyamatosan fejlődni fogsz!

Macskával az agyvérzés ellen

A kutatók sem tudják, miért, de a cicatulajdonosok körében lényegesen alacsonyabb a stroke előfordulási aránya. Ez feltehetően a korábban már ismertetett, vérkeringésre vonatkozó hatással hozható összefüggésbe.
Az orvosok gyanúja szerint viszont valamennyi állat közül a macskák árasztják a legtöbb nyugalmat, mert önállóságukkal és akaratosságukkal elterelik a figyelmet a stresszt okozó gondokról.

Erősebb immunrendszer

Azon gyerekek, akik cicás vagy kutyás lakásban nevelkedtek, kisebb valószínűséggel lesznek allergiásak. Ugyanez a tanyán, illetve farmon, nagyobb állatok társaságában felnőtt fiatalokra is jellemző.
A magyarázat az erősebb immunrendszerben rejlik, mivel az ő szervezetük idejekorán megtanult reagálni azokra a hatásokra, melyekkel a többiek csak később találkoznak.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!