Ott, ahol gyerekek is vannak a családban, és a szülők igyekeznek az egészségesebb táplálkozást követni, a főzelék gyakran előforduló elem a családi menüben. Nálunk van olyan főzelék, amit én imádok, de egyik gyermekemet sem tudtam még rávenni, hogy megegye. Viszont néha főznöm kell zöldborsó főzeléket is, amire rá sem tudok nézni, de az egyik fiam imádja. A lányom spenótfőzelék rajongó, főtt tojással, burgonyával. A kisebbik fiam pedig még csak kétéves, kísérletezget, de az már látszik, hogy ő sem lesz a főzelékek ellensége és az elmúlt évek alatt kikísérletezett receptjeimnek ő sem tud ellenállni.
1/5 Zöldborsófőzelék
A zöldborsófőzelék receptet egy barátnőmtől tanultam, akinek mindkét fia imádja. Mivel számomra ez az étel sosem tűnt bizalomgerjesztőnek, nem is tudtam, hogyan készül.
A kapott recept azonban olyan egyszerű, mint a pofon, mégis olyan nagy sikert arattam vele, mintha egy legalább hatfogásos vacsorát készítettem volna. Ennek azért is örülök, mert a borsó rengeteg B1, B2, és C vitamint tartalmaz, kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét,
fehérjetartalma viszont háromszor annyi.
Hozzávalók: kb. 800 gramm konzerv zöldborsó, 6 dkg vaj, 2 evőkanál finomliszt, 6-7 dl tej, 1 kiskanál só, kb. 1 evőkanál kristálycukor, fél mokkáskanál őrölt fekete bors
A vajat felolvasztom, a lisztet beleszórom, fél perc alatt fakanállal kevergetve felforrósítom, de vigyázok, nehogy megpiruljon. A tejet vékony sugárban ráöntöm és addig főzöm, amíg sűrű mártás lesz belőle. A sóval, a cukorral és az őrölt borssal ízesítem, majd a zöldborsót, levével együtt, a tejes mártásba zúdítom. Ezután már csak 1-2 perc és kész is a főzelék.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!