Napsütés, szép idő, amit már olyan régen vártunk, és ez igazán inspiráló. Ilyenkor könnyebben próbálunk ki új dolgokat, akár a konyhában is.
A nyári ételek kiválasztásával sokat tudunk megmutatni saját magunkból, lehetünk konzervatívak vagy merészek, a lényeg, hogy ne féljünk a kihívásoktól. Ezek a receptek első olvasásra nehezebbnek tűnhetnek a kezdők számára, de némi fantáziával a macera igazi önmegvalósítássá válhat a konyhában.
Hagyományos ízek
A konzervatívabb szemléletűeknek javaslom, hogy a hagyományosabb ételekkel kísérletezzenek nyáron is, mint pl. a gyümölcsleves, a lecsó, a paradicsomos húsgombóc, vagy kreáljanak olyan ízeket, amelyek meghatározták a gyerekkorukat.
A vegetáriánusoknak ajánlott a ratatouille, amelyet sokan mediterrán vagy francia lecsónak neveznek. Főbb alkotóelemei a padlizsán vagy a cukkini, az állaga pedig a kompótéra hasonlít leginkább.
Azt, hogy a nyár mennyire szélesíti a gasztronómiai palettát, jó példa, hogy egyik kedvenc éttermemben a marhapörköltet kovászos uborka sorbet-val tálalják, így még sokkal üdítőbb hatású, mint a sima, lehűtött „koviubi”.
Gyümölcsözön
Aki már járt tengerparton, és megszerette a tenger gyümölcseit, egy kellemes paella vagy egy kis olívaolajon megpirított scampi lehet jó választás.
Ha az összetevőket gyorsfagyasztott formában szerezzük be, nagyon fontos, hogy sütés előtt olvasszuk ki megfelelően az alapanyagokat, elkerülve, hogy sütés közben levet eresszenek.
Ha szeretnénk egy igazán friss összeállítást, érdemes hazai idénygyümölcsökből gyümölcssalátát készíteni, amelyhez tökéletes a cseresznye, sárgadinnye, görögdinnye, meggy, ribizli vagy akár az egres.
Ne használjuk semmilyen édesítőszert az elkészítésnél, törekedjünk a minél natúrabb összhatásra. Ha mégis édes ízre vágynánk, tegyünk a gyümölcsökre vanília fagyit.
Alkoholos frissítők
Ha vendégeket várunk, vagy éppen partira készülünk a hűsítő alkoholos gyümölcssaláta kitűnő választás lehet.
Személyes kedvencem a császárkörte likőrös sárgadinnyés saláta. Az elkészítéshez felöntöm a gyümölcskockákat likőrrel és lefedve 10-12 órára beteszem a hűtő aljába, a fantasztikus ízélmény garantált.
Egy másik alkoholos üdítő étel lehet a görögdinnyébe fecskendezett vodka lehűtve. Erős injekciós tűvel fecskendezzünk a gyümölcsbe 1-2 dl vodkát, mérettől függően. Ahány kilogrammot nyom a dinnye, annyi órára tegyük be a hűtőbe, majd fogyasszuk hagyományos módon.
Befűszerezve
A nyár fűszernövényeit többféle verzióban és módon lehet felhasználni, így itt is kiélhetjük kreativitásunkat.
A bazsalikom, menta, metélőhagyma, citromfű, oregano, rozmaring nemcsak a húsok kiváló ízeit hozzák elő, de a salátákat és süteményeket is igazán pikánssá teheti.
A gyümölcsleveseket is bátran ízesíthetjük az említett fűszerekkel, kóstoljuk meg a bazsalikomos cseresznyekrém-, vagy a mentás bodzakrém levest.