Kiderült: az emberek a találkozás első három másodpercében ezt döntik el rólad

Kiderült: az emberek a találkozás első három másodpercében ezt döntik el rólad

Címlap / Életmód / Kiderült: az emberek a találkozás első három másodpercében ezt döntik el rólad

Nem véletlenül mondják, hogy az első benyomás nagyon sokat számít; ha valakiről egy találkozás során negatív képet állítunk össze fejben, biztos, hogy nem akarunk majd több időt tölteni vele a jövőben. De azt gondoltad volna, hogy van két dolog, amit a találkozás első másodperceiben eldöntünk másokról – és ők is rólunk?

Mindegy, hogy egy randiról vagy állásinterjúról van szó, az, hogy a találkozás első másodperceiben hogyan viselkedsz, rengeteg apróságot elárul rólad. Nem véletlen, hogy az első benyomás annyira sokat számít két ember kapcsolatában: pár perc alatt ugyanis az emberek az intelligenciádról és a személyiségedről is képet állítanak össze magukban.

Sőt, kutatások szerint valójában három másodpercre van szükségünk ahhoz, hogy valakiről eldöntsük, összességében szimpatikus-e számunkra. Számos kutató foglalkozott már ezzel a témával, és pszichológusok megállapították, hogy két dolgot tudat alatt azonnal eldöntünk a másikról az első két másodpercben.

1. Tisztelem én ezt az embert?

2. Megbízhatok ebben az emberben?

Ez általában észrevétlenül történik, és a beszélgetőpartnered már azonnal eldönti magában, mennyire fog megnyílni előtted. A jó hír, hogy ha már az egyik pontnak megfelelsz, akkor általában automatikusan a másodiknak is: akit tisztelnek az emberek, annak szívesebben is nyílnak meg, nagyobb valószínűséggel bíznak rá titkokat.

Összességében viszont a bizalmi kérdés sokkal fontosabb, mint a tisztelet, ugyanis előbbi nagyobb szerepet tölt be abban, milyennek látnak téged mások. Egy megbízhatatlannak tűnő személlyel nem alakítanál ki te sem kapcsolatot, nem szívesen alkalmaznád, és barátként sem tekintenél rá. Ezen nehéz változtatni az idő múlásával is, míg a tiszteletet a későbbiekben is kivívhatod magadnak. Sokszor viszont az első benyomás alapján bélyegzünk meg valakit megbízhatatlannak; épp ezért fontos, hogy megpróbálj te is jó első benyomást kelteni.

Ezekre az apróságokra figyelj, és máris pozitívabb képet alakítasz ki magadról másokban:

  1. Aludj sokat, ugyanis kutatások szerint a kialvatlanság jeleit sokan az alacsonyabb intelligenciával azonosítják.
  2. A kedves mosolytól barátságosabbnak és megbízhatóbbnak tűnsz, de nem szabad túl sokat nevetgélni sem, ugyanis ez már naivitás hatását kelti.
  3. Próbálj meg magabiztosnak látszani, de ne tűnj beképzeltnek; ha sikerül az arany középutat megtalálnod, az emberek okosabbnak tartanak majd, és bátrabban bízzák rád a titkaidat is.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • szpm
    2022.03.09., 09:07

    “a kialvatlanság jeleit sokan az alacsonyabb intelligenciával azonosítják.” Kiváncsi vagyok, ehhez mit szólnak a 170+ IQ-val rendelkező lángelmék…..

    Válasz

Írj egy hozzászólást