Kiderítették: nem bűn a nassolás a diéta alatt sem!

Kiderítették: nem bűn a nassolás a diéta alatt sem!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Kiderítették: nem bűn a nassolás a diéta alatt sem!

A legtöbben azért visszakoznak a diétától, mert képtelenek lemondani a nassolásról. Számukra van egy jó hírünk: az életmódváltással leadott kilók akkor is szépen olvadhatnak, ha nem mondunk nemet az édességekre, vagy a sós harapnivalókra.

Akkor most lehet nassolni?

Persze nagyon üdvözítően hangzik mindez, de ha ennyire egyszerű lenne, akkor valószínűleg senki nem hízna el.

Nyilvánvalóan, aki látványos eredményt vár, annak egyáltalán nem ildomos nassolnia, de aki inkább a tartós és könnyen tartható étrendre alapozna, az nyugodtan megengedhet magának egy kis lazítást.

Itt jön a csavar: nem mindegy, azok a bizonyos nassolnivalók miből, hogyan készülnek, illetve mikor kerülnek a tányérra.


Megéheztél? 7 ínycsiklandó és egészséges chips alternatíva


Bár az alapelvek elsajátítása a kezdetekben nehézségekbe ütközhet, ha belejössz, az egész ismeretségi köröd a te imádnivaló diétás harapnivalóid receptjeit fogja követelni.

Az alábbiakban elárulunk néhány fontos tudnivalót a büntetlen nassolásról, neked pedig nincs más dolgod, mint beiktatni az alapelveket a mindennapjaidba.

Vigyél bele rendszert

Ahogy az étkezések között ajánlatos kialakítani egy rendszert, úgy azzal együtt természetes módon válik alapvetővé a nassolások megzabolázása.

Lényegében a főétkezések közötti időszakok, tehát a tízórai és az uzsonna alkalmas arra, hogy nassolj. Ezzel egyrészt kielégítheted a vágyadat a falatozás iránt, másrészt pedig kivédheted, hogy napközben bármikor rád törjön a farkaséhség.

Végül, de messze nem utolsó sorban, ha kora délután nassolsz utoljára, akkor az azt jelenti, hogy már két alkalmat beiktattál extra étkezés formájában, így nem lesz nehéz este nemet mondanod a hizlaló falatokra.

Sajnos jellemző, hogy aki napközben nem vesz magához szénhidrátot, az este pótolja a hiányt, ez pedig a hízáshoz vezető út egyik első rossz szokása.

Mikor mit?

Többféle alapelv és életmód bizonyul ígéretesnek a kínálatban, ezek jelentősrészt arra próbálják felhívni a figyelmedet, hogy a szénhidrátokat délelőttre, legfeljebb uzsonnára időzítsd.

Ha úgy tetszik, arra kell ügyelned, hogy reggeltől kezdve fokozatosan csökkentsd a szénhidrátbevitelt, a nap első étkezése lehet a csúcspont.

Persze, ekkor sem lehet nutellás croissant-t enni lekvárral és cukros tejeskávéval. Illetve lehet, de csak akkor, ha reformált alapanyagokra építed az étkezést.

Megdöbbentő mértékben tudod csökkenteni az ételek kalóriaértékét, vércukoremelő hatását, ha végre lemondasz a hagyományos cukorról és a fehér lisztről.

Ha hiszed, ha nem, a reformalapanyagok hatására az előbb felsorolt reggeli akár egy diéta kezdetét is jelentheti.

Diéta cukorbetegeknek?

Azok számára, akiknél már kialakult a cukorbetegség, nincs választási lehetőség, számukra kötelező a diéta. Igazi mentőöv, hogy manapság már ők is ehetnek édességet, és messze nem kell lemondaniuk a finom falatokról, hiszen az alapanyagok sokkal modernebbek.

A legtöbb ízesítőnek már nincs mellékíze, és ami a fontos: vércukoremelő hatása.

Nyilván azt gondolod, ha nem vagy cukorbeteg, akkor minek tedd ki magadat a speciális diéta viszontagságainak, de nem árt elfogadni, hogy aki nem foglalkozik önmagával, az könnyen rákényszerülhet a kötelező mértéktartásra.

Könnyebb elébe menni a problémának és odafigyelni addig, amíg ez opcionális, nem pedig akkor, amikor már muszáj.

Drága és problémás?

A zsírtalanított, cukormentes, kalóriaszegény jelzőket mindenki ismeri, ám a többség úgy véli, rendkívül problémás és nem utolsó sorban nagyon drága, ha ezeket az ételeket valaki otthon szeretné elkészíteni.

Tény, nem olcsóak a hozzávalók, de tegyük fel, hogy csak a nassolnivalókat készítenéd el diétás formában, egyelőre semmi máson nem változtatnál. Így máris nem olyan borzasztó, ha egy kilogramm liszt, vagy édesítő egy-kétezer forintba kerül –apropó, figyelted már, a készen vásárolt csokiknak, csipszeknek mekkora a kilóára?

Ráadásul a diétás nassolnivalók csak részben építenek ezekre a drága hozzávalókra, a többi alapanyag éppolyan, mint amit más receptek előírnak.

Nem utolsó sorban a kalóriacsökkentett édességek hosszabb távon eltelítenek, nem hizlalnak, és pláne nem okoznak farkaséhséget.

Persze, a mérték nem mindegy

Annak ellenére, hogy akár negyedére is könnyen redukálhatjuk a bevitt nassolnivalók kalóriaértékét, természetesen a diétás falatokból sem ehetünk bármennyit.

A mérték mindenhol fontos, de azért nem mindegy, hogy az ember lánya megehet két-két muffint tízóraira és uzsonnára, vagy csak egyet vehet magához egész nap (ráadásul mindennemű hasznos tápanyag nélkül).

Minél több étkezés alkalmával választasz csökkentett energiatartalmú és egészséges ételeket, annál nagyobb adagot vehetsz magadhoz hízás nélkül.

Nyilvánvalóan, akinek a fogyás a cél, nem pedig a szintfenntartás, annak jobban oda kell figyelnie, legalábbis az elején.

Tedd meg te is az első lépéseket! Már azzal is komoly eredményt érhetsz el, ha kiváltod a káros nassolnivalókat a szénhidrátcsökkentett alapanyagokra építve.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!