Otthon / Szórakozás

Kiderítették: a karácsonyi bevásárlás káros a férfiak egészségére!

Kiderítették: a karácsonyi bevásárlás káros a férfiak egészségére!

Ha megkérdeznének minket, hogy miért fontos nekünk a karácsony, a legtöbben azt válaszolnánk, hogy azért, mert szeretnénk a szeretteinkkel együtt lenni. Nevetésre, vidámságra vágyunk. A férfiak és a nők közti különbségek valahogy mégis ekkor ütköznek ki leginkább.

Egész évben a karácsonyt várjuk, karácsonykor pedig az év többi részét. Miért van ez így? Erre a kérdésre keresi a választ a testbeszéd két világhírű szakértője, Allan és Barbara Pease Karácsonyi fegyverszünet című könyvében. Érdemes az elejétől a végéig elolvasni, mert a szerzők nagyon találó és szórakoztató módon világítanak rá a férfi-nő különbségekre. Olvasás közben jókat nevetve, újabb információkat szerezhetünk párkapcsolatunk működéséről.

1. Különbség férfi és nő között

Az evolúció során mindkettőjük teste és elméje a nekik rendelt feladatoknak megfelelően fejlődött. Mindkét nem a saját feladataival tud a legjobban megbirkózni. Az információkat is eltérően dolgozzák fel. Agyuk felépítése és a testükben keringő hormonok már a születésük előtt meghatározzák gondolkodásmódjukat, viselkedésüket és ösztöneiket. Egész életében csalódott lehet, aki erről nem vesz tudomást. A különbségekről szól ez a humoros, de nagyon is igaz, Helen Rowlandtól származó idézet, amely szintén a könyvben található: „A nőnek elég egy férfit ismernie, és az összeset megérti. A férfi viszont hiába ismer minden nőt, egyet sem ért meg.” Akkor lesz sikeres a karácsony, ha megértjük egymást, és megtanulunk együttműködni.

2. A nemek és a bevásárlás

A férfi hamar le akarja tudni a vásárlást, nem szívesen cikázik a bevásárlóközpontokban. A bevásárlást is úgy intézi, ahogy az őskorban a vadászatot: odamegy, elvégzi, aztán hazamegy. A nők viszont úgy vásárolnak, ahogy az ősanyák táplálékot gyűjtöttek: egész napos kirándulásra indulnak, és minden helyet felkeresnek, ahol egyikük valami ígéreteset látott.

Kutatások bizonyítják, hogy a férfiak nemcsak utálják a bevásárlást, de ez még az egészségükre is káros, főleg a stressz miatt, amit okoz. A nők viszont akkor lesznek stresszesek, ha szorít az idő, és nincs elég idő az ajándékok kiválasztására. Főleg azok éreznek így, akik túl sokat várnak a karácsonytól. Robbanásig feszülhet a helyzet, ha bármikor együtt indulnak el bevásárolni.

3. A stressz kezelése

Ha a nőre nyomás nehezedik, aktiválódik a beszédfunkciója, és képes megállás nélkül beszélni. Órákig sorolja a problémáit a párjának, a barátnőjének, az anyjának, a kolléganőjének. Többször átrágják és több szempontból is megvizsgálják a problémáikat. Beszéléssel vezetik le a feszültségüket.

A férfi agy azonban logikusan gondolkodik: gondolkodással oldja meg a problémákat. A férfi megoldásokat vet fel a folyamatosan beszélő nőnek, akinek viszont a megoldás helyett sokkal fontosabb, hogy beszéljen. Ezért a férfi tökhülyének érzi magát, vagy azt hiszi, hogy a nő minden bajért őt hibáztatja.

A férfi, ha nyomás alatt van, csak hallgat. A nő nem érti, miért zárkózik magába. Ha viszont ilyenkor tapintatosan magára hagyja a férfit, a férfinek sikerül egyedül feldolgoznia a problémáját, és hamarosan minden rendben lesz.

4. Vicces idézetek

Végül a könyvben található sok humoros szösszenet közül következik kettő, amelyeket egyébként alapigazságoknak is tekinthetünk:

„Honnan lehet tudni, hogy a Mikulás nő? Onnan, hogy a férfiak sosem pakolnak be maguknak, nem válaszolnak levelekre…”

„A Mikulás biztosan férfi, mert minden gyerekhez odatalál, bárhol lakik is.”

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást