Otthon / Dekor

A kicsi konyha is lehet szuper: lakberendezési trükkök, amikkel feldobhatod a szoba hangulatát

Ha kicsi konyhád van, szinte biztos, hogy mindig rendetlenség érzeted van benne, hiszen hiába raksz el mindent a megfelelő helyre, annyira zsúfolt az összhatás, hogy sosem érződik megfelelőnek. Pedig mindössze néhány trükk segítségével nagyon jól ki lehet használni a kis helyeket is!

A falon már minden helyet kihasználtatok arra, hogy felszereljetek szekrényeket? Szinte biztos, hogy az ablaknál ezzel a lehetőséggel nem éltetek, pedig nagyon jól tud kinézni egy konyhaszekrény itt is. A lényeg, hogy üveges polcokat válasszatok, és rakjátok vele körbe; a végeredmény nyitottabbá és modernebbé teszi a konyhát. Sőt, az még menőbb, ha esetleg ledes világítással is feldobjátok a szekrényeket, hiszen még fényesebbé teszi a helyiséget.
Mint minden kis helyiség esetében, úgy a konyhában is a beépített fiókok segíthetnek rendet tenni! Például a képen is láthatod, hogy a sütő mellett nem sok hely volt, de egy függőleges polccal egészen sok lehetőséget ki lehetett hozni belőle. Végre találhatnál helyet azoknak a konyhai eszközöknek, amelyek túl magasak egy szimpla fiókba, de nem szívesen látod őket a pulton. És még jól is néz ki ez a megoldás.
Ugyancsak jó megoldás, ha a konyha teljes részét megpróbálod kihasználni, és egészen a plafonig, valamint a padlóig telerakjátok rejtett polcokkal. Így egy nagyon kicsi sarokban is el tud férni minden, ahogy azt a kép is bizonyítja.
  
Természetesen ez azt jelenti, hogy a szekrények legalját is érdemes kihasználni. Amúgy is bosszantó a kis réseket takarítani, így mi lenne, ha egy-egy fiókot helyeznétek inkább oda?
Egy jól megválasztott tapéta, megfelelő mintákkal sokkal nagyobbá teheti optikailag a szobát. Az egyszerű színek, különösen sötétebb változatban nagyon bezárttá teszik a nagyobb helyiségeket is, hát még a kisebbeket, ráadásul hiába van benne ablak, akkor sem érzed azt, hogy elegendő fény jut be. Így viszont megoldhatod a problémát!
Nem csak a falat lehet mintával feldobni, hanem a pultot is! Ugyanazt a hatást érheted el vele, mint egy tapétával; nyitottabbá teszi a teret. De vigyázz, hogy olyat válassz, ami némileg letisztultabb, mert ha túlságosan sok rajta az érthetetlen minta, rendetlenség érzetét keltheti.
Rengeteg fűszer és befőttes üveg van a konyhádban, amiknek egyszerűen nem tudsz rendes helyet találni? Akkor ürítsd ki az egyik fiókot, és meg is oldódik a problémád! Pakold bele az összeset, szépen elrendezve (tedd legelőre azt, amit leggyakrabban használsz), és rejtsd el őket szem elől.
Ha a teljesen letisztult elemeket szereted, akkor kár is vesződnöd azzal, hogy üveges szekrényeket szereltess be. Válassz olyat, ami beépül a dekorba, és nem kell többé azon aggódnod, a szekrényen belül mekkora a kupi!
Érdemes feldobni a szoba hangulatát megfelelő világítással! Hiszen sokszor a konyhában egyáltalán nem fordítunk figyelmet a csillárokra, pedig egy modern darabbal igazán széppé lehet tenni a kisebb helyeket is. Válassz olyat, ami élettel tölti meg a szobát.