Készüljetek fel az új tanévre!

Készüljetek fel az új tanévre!

Címlap / Életmód / Család / Készüljetek fel az új tanévre!

Sohasem könnyű a gondtalan nyári mókát felcserélni az iskola szigorú szabályaira. Segíts gyermekednek megkedvelni az iskolapadot!

Mit tegyél?

– Segíts a gyerekeknek áttérni a nyárból az iskolába. Vidd el az iskolába, mutasd meg neki az osztályt ahova járni fog, így megszüntetheted a benne lévő izgalmat, szorongást az első iskolanap miatt.

– Mutatkozz be a tanároknak, hiszen nagyon fontos, hogy te is részt vegyél a gyermek oktatásában. Ha kapcsolatba lépsz a tanárokkal, az adminisztrátorokkal és a többi szülővel, az csak gyermeked javára válhat.

– Folytasd vele a tanulást az osztálytermen kívül is, hiszen minden alkalom jó esély a tanulásra. Számoljatok például a labdákkal, almákkal, stb.

– Építsd fel a gyermek önbecsülését. Nemcsak a tanár feladata a dicséret. A gyermek sokkal boldogabb és magabiztosabb, ha a szülő is megdicséri igyekezetét, meghallhatja amikor beszél, örvend a kreativitásának és jó magaviseletének és ezt a gyerekkel is tudatja.

Mit ne tegyél?

– Ne várd meg az iskola kezdetét a napi rutin bevezetéséhez. Legalább egy héttel az új tanév előtt fújj korábban takarodót és készítsd elő azokat a kellékeket, melyeket mindennap használni fog, így már időben megszokja hol a helyük és semmi sem fog elvesződni.

– Ha problémák vannak az iskolában, ne harcolj azonnal és ne tekintsd a tanárt az ellenségednek. Inkább dolgozz vele együtt, hiszen azért van ott, hogy segítsen, másképp nem ezt a hivatást választotta volna.

– Ne tedd túl magasra a mércét. Természetes, hogy minden szülő szeretné, ha gyermeke remekül boldogulna, de ha túl nagyon az elvárasaid az a gyerek kárára lehet. Ha olyat vársz el tőle amire még nem készült fel, a gyerek elveszítheti önbizalmát és félni fog kockázatot vállalni. Tehát, légy realisztikus és beszéld meg a tanárokkal mennyit várhatsz el a gyermektől.

– Ahhoz, hogy a tanárral beszélhess a gyermek teljesítményéről, nem kell megvárnod a szülői értekezletet. Kérd el a tanár telefonszámát vagy e-mail címét és kérj rendszeresen tájékoztatást arról, hogyan boldogul a gyerek.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást