Készíts egyszerűen geometrikus minikertet saját kezűleg

Készíts egyszerűen geometrikus minikertet saját kezűleg

Címlap / Otthon / Dekor / Készíts egyszerűen geometrikus minikertet saját kezűleg

Biztosan találkoztatok már valahol ezekkel a trendi, szögletes mini terráriumokkal, amik mostanában elárasztották a Pinterestet. De azt is tudtátok, hogy pofonegyszerű saját kezűleg is elkészíteni? Minimális kézügyességgel a te íróasztalodat is díszítheti egy ilyen modern minikert.

Az elmúlt években töretlen a geometrikus alakzatok népszerűsége. Az egyik barátnőm geometrikus tetoválást csináltatott, a másik az ékszerüzletét újította fel ilyen stílusban, de ez a trend megjelenik mostanában az építészetben, a ruhamintákban és a dísztárgyakban is. Én sem tudtam ellenállni és vettem egy geometrikus szarvast ábrázoló posztert, ami remekül mutat a falon, a skandináv stílusú lakásomban.

Ez a trend szinte minden enteriőrben jól néz ki, kivéve talán a mediterrán stílust.

A virágkötészet is művészet, ami igyekszik követni a modern irányzatokat, így nem kellett sokat várni, míg itt is megjelent a geometria. Szerencsére nem a steelgrass – másnéven vasfű – megtörése és csokorba hajtogatása jött vissza. Egy évtizede ez még nagyon sikkes megoldásnak számított és óriási divat volt. Mindenkinek tört-steelgrass-es csokrot kötötték, aki valami vagányat akart, de szerencsére – mint minden módi – ez is leáldozott.  A virágkötészetbe és a kertészetbe a geometrikus formájú mini terráriumok robbantak be, amiket csak imádni lehet!

Készíts egyszerűen geometrikus minikertet saját kezűlegKép forrása: JuliaLototskaya/Depositphotos

Egy ilyen kompozíció egyszerre modern, letisztult és ellenállhatatlanul elegáns. Újszerű, hogy az üvegen keresztül látható a virágföld, amit eddig mindig nagy gonddal eltakartak a virágosok.

Egy ilyen szépséget természetesen mi magunk is elkészíthetünk, nincs benne semmi ördöngösség. Az alapot könnyű beszerezni, szinte minden lakberendezési boltban kaphatóak ezek a fémből és üvegből készült geometrikus vázák. Ezen kívül szükségünk lesz pár marék virágföldre, amit szerencsére egészen kis kiszerelésben is árusítanak.

Szinte bármilyen fajta kisebb méretű növényt tehetünk bele, de a pozsgások (szukkulensek) mutatnak talán a legjobban egy ilyen kompozícióban. Ezeknek a cuki kis növénykéknek ráadásul kevés víz kell, így nem kell félnünk, hogy terráriumunkat túlságosan eláztatjuk, vagy bepárásítjuk öntözéskor. A váza méretétől függően egy, két, vagy maximum három növénykére lesz szükségünk.

A virágföld előtt ajánlatos kavicsot tenni az üveg aljába, ez lesz az úgynevezett drén réteg, ami elvezeti a vizet, így nem fog pangó vízben állni a növény.

Ez lehet sima kavics, amit akár egy játszótérről, vagy a Duna-parton is összeszedhetünk, mindössze pár maroknyira lesz szükségünk. A kavics után jöhet a virágföld, majd óvatosan a növények. Ültetéskor vigyázzunk, hogy ne törjük le a pozsgások húsos kis leveleit, mert elég sérülékenyek. Ha nem ragaszkodunk a szukkulensekhez, a tillandsia és kisebb kaktuszok is csodásan mutatnak a minikertben, csak arra ügyeljünk, hogy elég fényt kapjanak.

Ha a növények a helyükre kerültek, szórjuk őket körbe földdel, amíg a töveket el nem lepi, és enyhén nyomkodjuk rá. Ha mégsem szeretnénk, hogy a föld látszódjon, izlandi zuzmóval vagy mohával takarhatjuk el. Ha minden növény a helyére került, pár szép dekorkaviccsal teljessé tehetjük művet.

Egy ilyen elegáns, modern díszben a bájos pozsgás növények melegsége remekül ellensúlyozza az üveg hidegségét és a szögletes formák szigorúságát.

Ha nem szeretnénk a locsolással bajlódni, ma már jó minőségű műnövényeket is lehet kapni, amik megszólalásig hasonlítanak az igaziakra. Akár magunknak vesszük vagy készítjük, akár valakinek, aki fontos számunkra, a siker biztosan nem marad el – még férfiaknak is remek ajándék!

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!