Ételcsomagolásra a legtöbben szalvétát vagy fóliát használnak, esetleg zárható műanyagzacskót. Azonban ha szeretnéd kicsit környezetbarátabbá tenni a csomagolást, érdemes megismerkedned a méhviaszból készült ételcsomagolókkal, melyekkel tálakat tudsz beborítani, de akár egy szendvicset is tudsz benne csomagolni. Fólia helyett használva lefedheted vele a tálakat, tárolódobozokat, de akár szendvicset is tudsz benne csomagolni a gyerekeknek.
A legjobb ezekben, hogy hideg vízzel és egy kis mosogatószerrel megtisztítva többször is újra tudod használni! Aztviszont érdemes megjegyezni, hogy a méhviaszos csomagolók nem zárnak légmentesen, ezért leginkább olyan ételekhez használhatod őket, amit viszonylag rövid időn belül elfogyasztasz és tovább is elállnak. Ettől függetlenül ha szeretsz barkácsolni és tennél egy lépést a környezettudatosabb élet felé, érdemes neked is elkészítened! Többféle módszert mutatunk attól függően, hogy milyen formában találod meg a méhviaszt.
1/3 Méhviasz pasztillából, sütőben
Amire szükséged lesz:
- méhviasz pasztilla (ebből fehér színűt is kapni, így nem fogja sárgásra színezni az anyagot)
- 100% pamut anyag
- olló
- ecset
- sütőpapír
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütődet 100 fokra. Az anyagból vágj akkora méreteket, amiket jól tudsz használni az otthon lévő edényekhez, tálakhoz. Egy tepsit bélelj ki a sütőpapírral, fektesd rá az anyagot. Ha egyrétegű anyagot használsz, akkor a színe, vagyis a mintás része kerüljön alulra. Ezt követően szórj rá bőven a méhviasz pasztillákból – ügyelj arra, hogy az anyag szélére is kerüljön és nagyjából mindenhova jusson. Nem kell, hogy hegyekben álljon a textilen a viasz, hiszen úgy is meg fog olvadni. Ha ezzel megvagy, tedd a tepsit a sütőbe 6-10 percre, amíg a pasztillák teljesen megolvadnak. Ha kivetted a sütőből, az ecsettel egyengesd el a textilen a megolvad viaszt. Ezt követően fogd meg egy csipesszel a textilt és tedd egy biztos helyre száradni. A legjobb, ha rácsipeszeled egy vállfára.
Amikor teljesen megszilárdult a viasz, már használhatod is csomagolásra!
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!