Otthon / Háztartás

Készíts egyszerű méhviaszos ételcsomagolót, hogy ne műanyagot használj! Többféle módszert mutatunk

A legjobb ezekben, hogy hideg vízzel és egy kis mosogatószerrel megtisztítva többször is újra tudod használni! Aztviszont  érdemes megjegyezni, hogy a méhviaszos csomagolók nem zárnak légmentesen, ezért leginkább olyan ételekhez használhatod őket, amit viszonylag rövid időn belül elfogyasztasz és tovább is elállnak. Ettől függetlenül ha szeretsz barkácsolni és tennél egy lépést a környezettudatosabb élet felé, érdemes neked is elkészítened! Többféle módszert mutatunk attól függően, hogy milyen formában találod meg a méhviaszt.

Méhviasz pasztillából, sütőben

Amire szükséged lesz:

  • méhviasz pasztilla (ebből fehér színűt is kapni, így nem fogja sárgásra színezni az anyagot)
  • 100% pamut anyag
  • olló
  • ecset
  • sütőpapír

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütődet 100 fokra. Az anyagból vágj akkora méreteket, amiket jól tudsz használni az otthon lévő edényekhez, tálakhoz. Egy tepsit bélelj ki a sütőpapírral, fektesd rá az anyagot. Ha egyrétegű anyagot használsz, akkor a színe, vagyis a mintás része kerüljön alulra. Ezt követően szórj rá bőven a méhviasz pasztillákból – ügyelj arra, hogy az anyag szélére is kerüljön és nagyjából mindenhova jusson. Nem kell, hogy hegyekben álljon a textilen a viasz, hiszen úgy is meg fog olvadni. Ha ezzel megvagy, tedd a tepsit a sütőbe 6-10 percre, amíg a pasztillák teljesen megolvadnak. Ha kivetted a sütőből, az ecsettel egyengesd el a textilen a megolvad viaszt. Ezt követően fogd meg egy csipesszel a textilt és tedd egy biztos helyre száradni. A legjobb, ha rácsipeszeled egy vállfára. Amikor teljesen megszilárdult a viasz, már használhatod is csomagolásra! 

Olvastad már?  10 műanyag csomagolás, amit már holnaptól elhagyhatsz - Meg sem fogod érezni!

 

Méhviasz lapból

Amire szükséged lesz:

  • méhviasz lap
  • 100% pamut anyag
  • olló
  • ecset
  • kés
  • sütőpapír

Elkészítés:

Törd össze a méhviasz lapot, majd gőz felett olvaszd fel. Közben vágd ki az anyagot a megfelelő méretre, majd terítsd rá a sütőpapírra. Ha elkészültél, az ecsettel alaposan kenegesd át az anyagot az olvasztott viasszal. Várd meg, amíg megkeményedik, az előbb leírt vállfás módszer ebben az esetben is tökéletes lehet a szárításhoz. Ha teljesen megszilárdult, már használatba is veheted!

 

Méhviasz tömbből, vasalóval

Amire szükséged lesz:

  • méhviasz tömb
  • 100% pamut anyag
  • olló
  • ecset
  • sütőpapír
  • vasaló
  • reszelő

Elkészítés:

A méhviasz tömbből reszelj le egy nagyobb maréknyi adagot. Az anyagot vágd tetszőleges méretre, tedd az asztalra, vagy vasalódeszkára, amire előzőleg sütőpapírt tettél. Ezt követően szórd meg a textilt a viaszdarával, majd borítsd be egy újabb réteg sütőpapírral. A vasalódat állítsd közepes fokozatra és vasald addig az anyagot, amíg az összes kis viaszdarab elolvad. Ha szükséges, vedd le a felső papírt és ecsettel egyengesd el a viaszt az anyagon. Ezt követően várd meg, amíg megszárad és el is készültél!

Természetesen ezeket a módszereket akár kombinálhatod is, attól függően, hogy milyen alapanyagokat találsz és mi számodra a legegyszerűbb megoldás. A mosogatásnál viszont nagyon ügyelj arra, hogy a víz ne legyen meleg, hiszen az könnyedén megolvaszthatja a viaszt! Mikróba és sütőbe se tedd be, pontosan emiatt.