Veled is előfordult már, hogy nehezen tudtad felszelni a kenyeret vagy darabokra vágni a zöldségeket? Nos, ilyen esetekben sokszor a tompa kés okozza a problémát, amit ideális esetben egy késélezővel gyorsan orvosolhatnánk is. De mit tegyünk, ha éppen nincsen kéznél késélező, vagy eddig nem vált be? Mivel az eredménytelen vagy kevésbé esztétikus vágás mellett a tompa kések balesetveszélyesebbek is lehetnek, érdemes bevetned néhány egyéb tárgyat, ami késélezőként is kitűnően funkcionálhat.
1/5 Kerámia bögre
Ha van olyan kerámia bögréd, amit nem féltesz, akkor csak fordítsd fel, és az alján lévő, máztól mentes gyűrűt már használhatod is késélezőként. Tekintve ugyanis, hogy durva és koptató hatású, abszolút ideális élezéshez. Ha ezt a módszert választanád, helyezd a kerámia bögrét egy stabil felületre, majd egyik kezeddel a bögrét, a másikkal pedig a kést fogd meg úgy, hogy az ujjaid távol legyenek a penge élétől.
Ezután a kést egyenletes szögben tartva óvatosan csúsztasd a pengét a bögre alján lévő gyűrűhöz sima mozdulatokkal, enyhe nyomást gyakorolva. Ezt a mozdulatot ismételd meg többször a penge mindkét oldalán, majd ellenőrizd a kés élességét egy papír kettévágásával. Ha a kés szépen, tisztán vág, el is készültél. Ha pedig továbbra is tompa, élezheted így is tovább, vagy ha tudsz szerezni, egy kerámia élezőrudat is bevethetsz a még élesebb eredmény érdekében.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!