7 kérdés és megoldás a felnőttkori aknéra

7 kérdés és megoldás a felnőttkori aknéra

Címlap / Stílus / Arc / 7 kérdés és megoldás a felnőttkori aknéra

A kamaszkort már rég magad mögött hagytad, de olykor még mindig eltömődött pórusokkal kell parádéznod? Ha a probléma nem csupán alkalmanként áll elő, akkor bizony lehet, hogy aknéval kell leszámolnod. Pontokba szedtük a leggyakoribb kérdéseket a diagnózis kapcsán, hátha segítünk vele a gyógyulásban.

„Miért vagyok pattanásos még a húszas éveim végén is?”

Ami a bőrprobléma forrását illeti, nagyjából ugyanaz, mint a tinédzserkori változaté: túlzott faggyútermelés és baktériumok számlájára írható a dolog. Ezen kívül minden hormonváltozással járó állapot, például a terhesség vagy a menstruáció is a hámréteg fokozott zsiradék-kiválasztásával járhat. 

Az aknéra való hajlam örökletes, tehát ha valamelyik szülődnél előfordult, akkor az emelkedett kockázatú csoportba tartozol. Egyébként nem korfüggő a dolog, akár negyvenen túl is előjöhet.

„Rendszeresen tisztítom az arcom, mégis mitesszeres vagyok. Miért?”

Az arclemosás nem véd a mitesszerek ellen. Ezek a bőrfelszín alatt keletkeznek, ahol a faggyú reakcióba lép a levegővel a félig eltömődött pórusok mélyén. Amikor az adott pórus teljesen elzáródik, pattanásról beszélünk. 

Napi kétszer érdemes megtisztítani az arcod, s ezen kívül izzasztó tevékenység – például sport – után is.
Használj kíméletes kozmetikumot ilyen célra, plusz langyos vizet. Forrót semmiképp sem! A dörzsölés sajnos ronthat a helyzeten.

„A fogamzásgátló gyógyítja az aknét?”

A fogamzásgátló egyeseknél tényleg segít az akné csillapításában. A benne lévő hormonok ugyanis blokkolják a fokozott faggyútermelést okozó androgéneket, tehát férfi nemi hormonokat

A tabletta szedése mellett azonban a megfelelő bőrápolási rutinra is figyelned kell.
Nem árt tudnod továbbá, hogy bizonyos típusok akár súlyosbíthatják is a gondokat az arra fogékonyaknál.
Rengetegféle fogamzásgátló létezik, érdemes tehát konzultálnod az orvosoddal ezügyben.

„A smink tényleg okozhat aknét?”

Igen – minden, ami az arcodra kerül, a pórusok „gonosz” eltömítője lehet. Keress olajmentes sminktermékeket, naptejeket és más arcápolási termékeket! A „nem komedogén”, vagy angolul a „non-comedogenic” jelző tanúskodik róla, hogy az adott készítmény nem tömíti el a pórusokat

Meglévő akné estén viszont érdemes inkább „nonacnegenic” kozmetikai cikkekre hajtanod. A por állag pedig általában kedvezőbb a krémesnél ilyen szempontból.

„Stresszes a munkám, ez kockázati tényezőnek számít?”

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem a stressz az akné kialakulásának fő oka. Sőt, inkább fordított a kapcsolat: a bőrhibák megléte növeli a stressz-szintet. A hatékony kezelés éppen ezért mérsékeli a feszültséget. 

Ezzel együtt azonban tény, hogy némelyeknél tényleg ronthat a bőr állapotán a stressz. Ha úgy gondolod, nálad is ez a helyzet, akkor légzőgyakorlatokkal és meditációval lehetsz a legkönnyebben túl rajta.

„A csokoládé tényleg aknét okozhat? Mi az igazság?”

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a csokoládé, a cukor vagy a zsíros ételek fogyasztása aknét okozna. Bizonyos ételek viszont valóban pattanások megjelenéséhez vezethetnek átmenetileg – ez azonban nem egyenlő az akné diagnózisával. 

Ne feledd: az említett falatok másképpen károsítják az egészségedet, tehát válaszunk nem zöld utat jelent a korlátlan fogyasztásukhoz!

„Az akné összefügghet a vérszegénységgel?”

A vashiányos vérszegénység és az akné közötti összefüggés nem bizonyított. Néhány tanulmány mutatott közöttük ugyan statisztikai együttjárást, de ez nem ok-okozati viszonynak felel meg. 
A tudósok szerint nem a vérszegénység lehet az akné oka, hanem a bőrbetegség kezelésére szedett cink okozhatja a vörösvérsejtek oxigénszállító képességének csökkenését. Az sem teljes mértékben elfogadott egyébként, hogy a cink gyógyítaná az aknét…
Még mielőtt belevágnál a házi praktikák alkalmazásába, mindenképpen konzultálj bőrgyógyásszal! Az akné kezelést igénylő betegség, aminél pontos diagnózisra és terápiára van szükség.

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást