A tél kedvenc csemegéje: így készül a fügelekvár, és ezzel jó enni

A tél kedvenc csemegéje: így készül a fügelekvár, és ezzel jó enni

Címlap / Életmód / Receptek / A tél kedvenc csemegéje: így készül a fügelekvár, és ezzel jó enni

Így készül a fügelekvár

Különlegesebb ételeket is forgalmazó boltokban nem lehetetlen fügelekvárt szerezni, de magad is elkészítheted, ha találsz friss fügét. Néhány éve én – derekasan bevallom – még képről sem ismertem fel a friss gyümölcsöt, mert addig csak aszalt formában találkoztam vele, de ma már azért nagyobb áruházakban nem lehetetlen hozzájutni. Ha szembejönne valahol, csapj le rá, mert a fügelekvárt elkészíteni pofonegyszerű, és te is bele fogsz szeretni!

A klasszikus fügelekvárhoz nem sok mindenre lesz szükséged, 1 kg gyümölcshöz 30 dkg cukor kell, és igazából ennyi! A fügét vágd fel nyolc részre, tedd egy lekvárfőzésre alkalmas tálba, öntsd rá a cukrot, és kezdd el főzni. Vigyázz, nehogy leégjen! A füge főzés közben szétesik, de ettől még egy botmixerrel pépesítheted, ha úgy jobban szereted, bár szerintem izgalmasabb, ha marad a lekvárban valami, amit rágcsálni is lehet. Körülbelül 3-4 órán keresztül kell főzni – ha túl sok lenne a leve, merd le róla. Ha kész, szedd steril üvegekbe a lekvárt, amiket zárj le majd csavarj dunsztba, és hagyd lassan lehűlni.

Természetesen a fügelekvárt dzsemfixszel is elkészítheted, ekkor csak kövesd a csomagoláson található utasításokat, mint bármilyen más gyümölcs esetében. Ha fűszerezni is szeretnéd, akkor a fahéj, a gyömbér és a vanília a legkézenfekvőbb választások.

kobeza/istockphoto.com

Mihez jó a lekvár?

A fügelekvár édes, ragacsos, és mégis van egy kis egzotikus, izgalmas mellékíze. Természetesen teheted süteménybe, kenheted pirítósra is, mint bármilyen más lekvárt, de kétség sem fér hozzá, hogy a legtökéletesebb párosítást a kecskesajttal alkotják. Lehet, hogy elsőre bizarrnak hangzik lekvárt kínálni a sajt mellé, de a sajt frissessége és a lekvár édessége tökéletesen összesimul, és például egy szendvicsben vagy salátában igazi, nyarat idéző csodát alkotnak.

Ha édességekben gondolkodsz, akkor az étcsokoládét javasoljuk a fügelekvár mellé: a csoki és a gyümölcs kombinációja mindig jó páros, és mivel ez a lekvár különösen édes, az étcsoki picit kesernyés karaktere remekül ellensúlyozza majd az ízét. Ugyancsak érdemes néhány klasszikus téli receptet fügelekvárral is kipróbálni: a rétesek, piték is szeretni fogják ezt az izgalmas újdonságot. Emellett még a rum, a dió, a mandula és a vörösbor is a fügelekvár barátja, ha ők találkoznak össze egy receptben, olyan nagy baj már nem lehet. Kísérletezz bátran az új kedvenceddel!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást