Pereskedés helyett meditáció? Erre már szakemberek vannak!

Bodnár Alexa
Írta: ,
Pereskedés helyett meditáció? Erre már szakemberek vannak!

A vitás ügyeket, konfliktusokat egyre többen próbálják meg úgy elrendezni, hogy kimaradjon belőle a pereskedés, és nem ügyvédi segítséget kérnek hozzá, hanem egy mediátor bevonásával szeretnék elrendezni a helyzetet. A legtöbben válási ügyben, párkapcsolati problémákkal keresik fel a mediátorokat, akik számos más problémában tudnak segítséget nyújtani: családi viták, vagyoni kérdések rendezésében is lehet mediátor szakemberekhez fordulni.

Dr. Gulyás Kálmán, az Országos Mediációs Egyesület elnökének is az a tapasztalata, hogy a családban jelentkező konfliktusok esetén fordulnak legtöbben mediátorhoz: ilyen ügyeket "szabadúszó" mediátorok, illetve a bírósági mediátorok kezelik, illetve végzik.

A legkevesebb mediáció a munka világában, illetve a gazdasági ügyekben van” – magyarázta az egyesület elnöke.

A mediáció/közvetítés az alternatív vitarendezés egyik változata, ezen kívül más vitarendezési forma is létezik: ilyen például a döntőbíráskodás, panaszeljárás, békéltetés, és hasonlók.

A mediáció során a feleket olyan felkészült, képzett szakember segíti a vitájuk feloldásában, aki a viták alternatív – érdekeken alapuló – megoldásához ért. A mediációs ügyekben nem a jogvita bíróságon kívüli lefolytatásáról van szó, és nem is a felek lelki befolyásolásáról.

A mediáció csak akkor jöhet létre, ha mindkét fél akarja ezt a vitarendezési formát. A problémás ügyekben a mediátornak semlegesnek kell lennie, hiszen a mediátorok szigorú titoktartásra kötelezettek. A mediáció egy tárgyalási folyamat, ahol a mediátor ül középen és az ő kezében van tárgyalás vezetése. Nem javasol megoldást, hanem megszünteti a felek közötti kommunikációs deficitet, újra "összeköti" őket, segít a félreértéseket tisztázni, elviszi a feleket – ha módja van rá – a megegyezésig” – tudtuk meg Dr. Gulyás Kálmántól.

Mediálni gyakorlatilag minden olyan konfliktusban lehet, amit a törvény nem tilt: így igénybe lehet venni büntetőügyben, családi és válási ügyekben, egészségügyi problémáknál, iskolai gondoknál, kamasz-szülő problémáknál, de létezik interkulturális, közigazgatási, munkahelyi és gazdasági mediáció is.

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba