Karácsonykor sokunk egyik kedvenc programja a mennyei mézeskalácsok sütése és díszítése, akár a szeretteinkkel közösen. Igaz volt ez sok évvel ezelőtt @a_mezislany Rovó Krisztire is, aki már egészen gyerekkorától kezdve szeretett sütni, később pedig a cukrász pályát választotta. A mézeskalács sütés azóta is karácsonyi hagyomány családjával, mostanra viszont már egy csodás mézeskalácsos vállalkozás büszke tulajdonosa, inspiráló története mellett pedig a fantasztikus mézeskalács receptjét is megosztotta velünk.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Honnan ered a sütés iránti szereteted?
Abszolút a gyerekkoromból, az anyukámmal való sütési élmény hozta meg a sütés iránti töretlen szeretetem. Van egy kedvenc mondásom tőle, amit sütés közben mond mindig a mai napig: „érzésből”, ami annyit jelent, bármit sütsz, azt szeretetből készítsd.
A Nagymamám volt a másik meghatározó ember, akitől régi hagyományos recepteket tanultam, és, hogy ülve sosem dolgozunk. 😊 A hókiflit a mai napig nem tudom elkészíteni úgy, ahogy a mamám. Az Ő szeretete, keze melege szükséges hozzá. Ezt a szeretet adom tovább én is a kisfiamnak, aki még csak 4 éves, de tudja a mézeskalács tészta, máz receptet, és természetesen a gofriét is. 😊
Melyek az első mézeskaláccsal kapcsolatos emlékeid, hogyan került közel a szívedhez ez a népszerű édesség?
Családi karácsonyi hagyomány volt a közös mézeskalács sütés anyukámmal és bátyámmal, minden december 23-án a konyhánk átváltozott nagyüzemi cukrászműhellyé. Reggeltől késő estig készültek a sütemények. Órákig tudtam ülni és díszíteni, akkoriban még csak dióval, mazsolával, és néhányat cukormázzal dekoráltunk. Ez a családi hagyomány zárta szívembe a mézeskalács készítést, amit a mai napig tartunk.
Minek hatására döntöttél úgy annak idején, hogy cukrász szeretnél lenni?
A gimnáziumban nem tudtam, mi szeretnék lenni. Két vonal érdekelt, a sütés-főzés és a média világa, azon belül is a fotózás, videózás, ami érettségi feladatom is volt.
Amiért végül a cukrászat mellett döntöttem, egy fő nyomós oka van, ami a mai napig igaz: ha boldog, szomorú, dühös, stresszes vagyok, sütök valamit, ami teljes mértékben kikapcsol. Egész egyszerűen ez a szeretetnyelvem, és kicsit a média világa is visszaköszön, a mézik fotózása, kicsit személyesebb videók készítése, amiknek a folyamatát nagyon élvezem.
A cikk folytatódik, lapozz!