Tudtad? Egyetlen tényező befolyásolja a kapcsolatodat: így javíthatsz rajta

Tudtad? Egyetlen tényező befolyásolja a kapcsolatodat: így javíthatsz rajta

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Tudtad? Egyetlen tényező befolyásolja a kapcsolatodat: így javíthatsz rajta

A kommunikációs félreértésekből származó harag éppúgy megmérgezi a kapcsolatokat, mint a lezáratlan sérelmek. A legtöbb szerelmi probléma abból ered, hogy nem vagytok képesek megfelelően kommunikálni egymással, és nem jól dolgozzátok fel a vélt vagy valós sérelmeiteket. Lényegében tehát egy tényezőn áll vagy bukik a kapcsolatotok: ez pedig a kommunikáció. De hogyan tudjátok javítani a szerelmetek e különösen fontos területét?

A kommunikáció javítása lépésről lépésre

Első lépésben hessegesd el magadtól azt a gondolatot, miszerint annyira meg kell felelned a szerelmednek, hogy el kell rejtened előle az érzelmeidet. Azt senki sem tudja megválogatni, mit érezzen, azt viszont mindenki eldöntheti, hogy ezeket az érzelmeket miként engedi felszínre bukkanni.

Ez utóbbin természetesen lehet, sőt, érdemes is finomítani, pl. nem muszáj azonnal veszekedni és kiabálni feszültség esetén. Azonban, ha elfogadod, hogy az érzelmeid keletkezését alapvetően nem te irányítod, akkor máris érteni fogod, miért nem kell miattuk rosszul érezned magadat. Tehát egyáltalán nem kell titkolnod őket a szerelmed előtt.

A második lépés az, hogy ne várd el a barátodtól a gondolatolvasást. Messze nem vagyunk egyformák az érzelmi intelligenciánkat illetően. Emiatt időnként úgy bántunk meg másokat, hogy észre sem vesszük – de igaz ez fordítva is! A párkapcsolatra kivetítve sajnos sokan elvárják, hogy a másik kitalálja, majd azonnal orvosolja is azokat a negatív érzelmeket, amiket keltett, de ez nem mindig ilyen egyszerű.

Éppen ezért lényeges, hogy te se várd el a gondolatolvasást, és ne is kezdj el duzzogni, arra várva, hogy a másik feled „majd észreveszi magát”. Ezzel csak még jobban felhúzod saját magadat. Mire tényleg eljuttok odáig, hogy érdemben tudtok beszélni egymással, annyira mérges leszel, hogy nem fogtok megoldást találni.

A teendő tehát annyi, hogy nem szabad magadban hetekig, hónapokig érlelned a problémákat és a bántó szituációkat, hanem az első adandó alkalommal meg kell próbálnod tisztázni őket.

Ez nehéz lehet akkor, ha még sosem csináltad, de gondolj az előző pontra! Az érzelmek válaszreakciók, nagyon egyedileg, összetetten reagálunk az eseményekre, és ezt egyáltalán nem könnyű irányítani. Egy olyan szoros kapcsolatban pedig, mint amilyen a szerelem, nem is kell.

Vuk Saric/istockphoto.com

Harmadik lépésként fontos, hogy menjetek elébe a problémáknak! Mit is jelent ez? Lehetőleg azonnal reagáljatok a másik rossz kedvére, feltétlenül érdeklődjetek, mi a gond! Könnyen lehet, hogy nem te bántottad meg, de azért nem árt, ha rákérdezel, hiszen a rossz kedvet így is, úgy is tisztázni kell.

Időnként – különösebb ok nélkül is – beszéljetek magatokról, a kapcsolatotokról! Jó alkalom erre egy meghitt vacsora, egy séta, vagy bármilyen időtöltés, amiben nyugodt körülmények között tudtok kettesben lenni.

Ilyenkor érdemes előhozakodnod azokkal a sérelmekkel, amiken nem sikerült túllendülnöd. Természetesen rá kell kérdezned arra is, te megbántottad-e a szerelmedet. Talán furcsa úgy problémákról kérdezősködni, hogy látszólag minden rendben van köztetek, de ez nagyban hozzájárul a kapcsolatotok fejlődéséhez.

Az ilyen beszélgetések során ugyanis kiderül, mik a gyenge pontjaitok, mi érinti kényesen a másikat, mire kell jobban odafigyelnetek, hogyan kerüljétek el a kommunikációs félreértéseket. Minden egyes beszélgetéssel közelebb érezhetitek magatokat egymáshoz, ráadásul jobban megismeritek a másikat, ami végső soron szintén ezt a célt szolgálja.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!