Szórakozás / Otthon

József napi érdekességek

József név Magyarországon az egyik legelterjedtebb keresztnév. Ehhez a naphoz azonban nem csak rengeteg férfi névnapja fűződik, de számtalan értelmezés, jelentés és jó néhány népi hiedelem, megfigyelés is.

József napi madarak

Úgy tartották, hogy József napján, szólalnak meg az évben először a madarak, ugyanis Szent József már kiosztotta nekik a sípjaikat, amivel ezt a vidám zenebonát tudják kelteni.
A gólyák is ilyenkor érkeznek vissza, a tollukból a következő termésre következettek: a piszkos toll bő termésre, a tiszta pedig szegénységre utalt.

József napi szivárvány

A néphit szerint ha József napján szivárvány jelenik meg az égen, akkor annak érdemes megnézni a sávjait, mert a termés mennyiségére következtethettek belőle.
A szivárvány széles sárga sávja bő búza- és takarmánytermésre, míg a széles piros sáv gazdag bortermésre utalt az évben.

Halottjóslás

Sok tájegységben volt általános gondolkozásmód, hogy a József napi időjárás alapján arra következtettek, hogy sokan vagy kevesen halnak-e meg abban az évben.
Ezt értelmezték a családra, de akár az egész falu lakóira is. Minél melegebben sütött a nap József napján, annál valószínűbbnek tartották, hogy nem veszítenek el senkit.

Szimbólum

József a famunkások, ácsok, asztalosok védőszentje. Ennek eredete Szent József személye nyúlik vissza, aki Jézus nevelőapja és ácsmesterségből tartotta el egész családját.
A szimbólumvilágban a név megfelelője a Nap, ami a férfi szerepére utal, mint férj és apa, illetve mint családfenntartó is egyben.

Olvastad már?  A világ 10 legboldogabb országa - Ezeket csinálják másképp

Kölcsön

Úgy tartják, hogy József napján semmi esetre sem szabad kölcsönt adni senkinek, ugyanis az a pénz vagy soha nem fog visszakerülni a hitelezőhöz, vagy akár még több kára is lehet belőle a családnak.
A néphiedelem szerint akár a család egész éves szerencséjét elviheti, ha mégis kölcsönad valakinek ezen a napon.

Név elemzése

A József név általában olyan férfiakat takar, akiknek van érzékük az élet szépségeihez, a művészetekhez. Általában kifejezetten jó megérzéseik vannak, amelyekre döntéseiknél gyakran támaszkodnak is.
Talán kisebb a gyakorlati érzékük, ezért terveiket nehezen valósítják meg és sok csak álom marad egész életükben.