A jövő autói – ha már eleged van az üzemanyag árakból

A jövő autói – ha már eleged van az üzemanyag árakból

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A jövő autói – ha már eleged van az üzemanyag árakból

A fosszilis üzemanyagok kitermelése elérte a küszöböt, és lassan kifogyunk belőle. Jelenleg 3 olyan lehetőség is előttünk van, mellyel mi magunk is tehetünk környezetünk, és hosszútávon pénztárcánk, megmaradásáért.

A közlekedés kérdéseinek megoldása egy olyan probléma, melyet nem lehet már túl sokáig húzni. Nem csak azért, mert a környezetre szabadított üvegházgázok lassan teljesen felborítják az időjárásunkat, és hol kemencévé változtatják a földet, hol pedig elsöprő erejű orkánokkal fenyegetik a létünket. Ahhoz, hogy ezt a problémát megoldhassuk, mindenképpen alternatív megoldást kell keresni, hiszen a fosszilis üzemanyagok kitermelése elérte a küszöböt, és lassan kifogyunk belőle.

Természetesen az autógyárakat nem érte felkészületlenül a probléma, hiszen a profitjuk múlik rajta. Szerencsére ebben az esetben a cégek és a természet érdekei egy irányba mutatnak, így a fejlesztésekkel tehetünk is valamit a földi emberi élet megtartásáért. Sok alternatív lehetőség közül lehet válogatni, a legtöbb esetben azonban csupán tanulmányautók születnek, amelyek valóban mutatósak, de sorozatgyártásuk a költségek, vagy a technikai kiforratlansága, esetleg a megtérülés bizonytalansága miatt nem lehetséges. Mégis, jelenleg 3 olyan lehetőség is előttünk van, mellyel mi magunk is tehetünk környezetünk, és hosszútávon pénztárcánk, megmaradásáért.

Hibrid hajtás

Napjainkban egyre több gyártó gépeiben találkozhatunk ezzel a megoldással. A rendszer tulajdonképpen egy „félmegoldás”. Ez azt jelenti, hogy rendelkezik ugyan alternatív energiaforrással, egyelőre azonban a technikai kiforratlanság miatt csak kiegészítő hajtás képen. Az irányelv a következő: az autóban megtalálhatjuk az elektromotort, melyet akkumulátorok működtetnek.

Ennek hatótávolsága azonban meglehetősen kicsi, ezért az autóban a belső égésű motor is helyet kapott, mellyel két dolgot is tehetünk: egyrészt a gyorsításoknál, és a hosszabb távolságokon a teljes hajtásnál vesszük hasznát, másrészt működtet egy generátort, mely energiával tölti fel az akkumulátorokat a későbbi elektromos hajtás érdekében.

Bioüzemanyag

Szintén elég jelentős szerep jut a bioüzemanyagoknak. Ezek megújuló energiaforrásokból előállított hajtóanyagok, ami azt jelenti, hogy nem fogyhat ki belőlük az emberiség. Az alapjukat a növényi és állati hulladékok, illetve úgynevezett energianövények képezik. Nagy előnyük, hogy az autó egyetlen átalakításával már használhatóak is, ráadásul akkor sincsen baj, ha nem találunk olyan kutat, melyben kaphatnánk biodízelt, vagy bioetanolt (biobenzint), hiszen továbbra is ugyanúgy tankolhatunk hagyományos üzemanyagot, mint eddig. Az sem egy elhanyagolható szempont, hogy ezek az alternatív lehetőségek literenként jóval kevesebbe kerülnek, mint az eddigi folyadékok.


Ferrari F430 Spider

Villanyverda

Az igazi alternatíva a teljes egészében elektromos hajtással rendelkező autókban van. Ennek oka, hogy üzemeltetésük költsége töredéke az egyéb hajtásoknak, és az energia előállítása, amennyiben megújuló forrásból történik (szél, nap, víz, geotermikus,…), olcsóbb, mint a fosszilis anyagok kitermelése. Nagyon nagy pozitívuma, hogy a károsanyag kibocsátása zéró, így a belvárosban is üdítően tiszta lehet a levegő, ezeknek a gépeknek az elterjedésével. Sokféle próbálkozással találkozhattunk már eddig is, köztük magyar vonatkozású autók is akadnak szép számmal, sajnos azonban egyelőre komoly problémák adódnak a hatótávolsággal.

A városi használatra már tökéletesen alkalmas kocsik a hosszabb távolságokat nehezen gyűrik le, mivel az akkumulátorok hatásfoka nem teszi lehetővé a több száz kilométeres utak megtételét. Jellemzően 100 km körül „terhelhetjük” autónkat, és 60-120 km/h- át tudunk belőle kicsikarni. Persze vannak már olyan szépségek is a piacon, melyek elektromos hajtással rendelkeznek, de az erejük és hatótávuk messze nagyobb az említetteknél. Az egyik legszebb a Tesla Roadster, mely közel 400 km- képes megtenni egy 3 és fél órás töltés után, és benzines fogyasztásra átszámolva 1,7 litert fogyasztana, ráadásul elképesztő a gyorsulása, és a végsebessége- mely közel 200 km/h- sem elhanyagolható.


Nissan Leaf Electric

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!