A “jiwa” a legújabb nevelési stílus, és ijesztőbb, mint gondolod

A “jiwa” a legújabb nevelési stílus, és ijesztőbb, mint gondolod

Címlap / Életmód / Család / A “jiwa” a legújabb nevelési stílus, és ijesztőbb, mint gondolod

A név egy (szerencsére) már évtizedek óta nem használt orvosi kezelésből származik, amely során csirkevért injektáltak az emberekbe az energia serkentése érdekében. „A jiwa szó szerinti fordítása csirkevérrel pumpálni a gyerekeket (hogy motiválják őket a tanulásra)” – magyarázza Dr. Xuan Li, a New York -i Sanghaji Egyetem pszichológiai adjunktusa.

„Ha kevésbé szó szerint fordítjuk, akkor talán úgy értjük, hogy a gyerekeket a sikerre ösztönzi – hogy a legjobbak legyenek.”

Noha konkrét beavatkozásról természetesen nincs szó, maga a név jól szimbolizálja, mi a jiwa stílusú szülő célja. Dr. Li és Dr. Lixin Ren, a Kelet -kínai Egyetem kisgyermeknevelési docensei rámutatnak, hogy a jiwa szülői élet hasonlóságokat mutat a „tigris anya” vagy a „helikopter szülő” életével, de vannak különbségek is.

A jiwa nevelés elvei
imtmphoto/istockphoto.com

A jiwa nevelés elvei

Ami különösen fontos a jiwa nevelésben, az a szülők erkölcsi felelősségérzete, hogy segítsék gyermekeiket a sikerben.

Nagy hangsúlyt fektetnek a gyermek fejlődésének tudományos aspektusára. Ilyen szempontból ez egészen más, mint a tigrisszülő, amely a szülői hatalmat hangsúlyozza a gyermekek felett. Dr. Li azt mondja:

„A jiwa szülői kifejezés erős stressz- és szorongásérzetet áraszt azoknak a szülőknek, akik szükségét érzik annak, hogy motiválják gyermekeiket anélkül, hogy ők beleegyeznének, kedvelnék vagy élveznék ezt.”

A „Kínai Kék Gyermekkönyv” című országos tanulmány szerint a 3–15 éves kínai gyermekek 60,4%-a vett részt iskola utáni oktatási programokban. Az akadémiai korrepetálás volt az, amely a legtöbb időt vette igénybe. A The Global Times szerint a tendencia miatt sok szülő arra kötelezte a gyerekeket, hogy költséges korrepetálásra iratkozzanak fel, mivel nyomást éreznek erre, mert más szülők is ezt teszik. Az állami lap és a Nemzeti Közrádió kifejti, hogy a szülők aggódnak, hogy gyermekeik lemaradnak, ha nem jelentkeznek.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást