Életmód / Család

Biztos jelek, hogy a cicád nagyon unatkozik

Biztos jelek, hogy a cicád nagyon unatkozik

De egy idő után még a legmenőbb kaparófa és a legszínesebb egér is unalmassá válik egy macskának, ha nincs része teljesen új ingerekben, és sokat van otthon egyedül a munkaidőd alatt. Ezért előbb-utóbb menthetetlenül unatkozni kezd, nem csak akkor, amikor te nem vagy ott, hanem bizony a társaságodban is. A mentális és fizikai egészségükre egyaránt rossz hatással van, ha nem tudnak mit kezdeni magukkal. Ezért fontos odafigyelni az alábbi jelekre, ezek ugyanis arra utalnak, hogy a cicád nagyon unatkozik a négy fal között!

Álomszuszék lesz belőle

A macskák imádnak aludni, a napjuk jelentős részét töltik ezzel, és személyisége válogatja, konkrétan hány óra alvást igényel a kis kedvenced. Az évek során biztosan te is hozzászoktál már a cicád ritmusához. Épp ezért utalhat nagyfokú unalomra az, ha hirtelen sokkal több időt tölt szundítással.

Amikor egy macska nem kapja meg a kellő stimulálást és ingert, letargikussá válik, aminek egyik előjele a megnövekedett alvási idő.

Túl sok vagy túl kevés étel

Az unatkozó cicák étvágya is megváltozik valamilyen irányba. Ha például a macskád mást sem csinál, csak nyávog az edénye mellett, ráadásul szinte minden órában, az valószínűleg az unalom jele, és mivel nem tud mást kitalálni, így eszik. Ennek ellentéte az, ha kiöntöd neki a kedvenc kajáját, és szinte rá sem néz. Ez (ha kizártad a betegséget) általában a szomorúságra utal, amit az ingerek hiánya vált ki belőle.

Rombolás mindenhol

A macskák hajlamosak arra, hogy kaparófának tekintsék a kanapédat, vagy szétszaggassák a kedvenc cipődet, de ez nem egy természetes és elfogadható állapot. Pláne nem azon cicák körében, akikre ez korábban nem volt jellemző. A macskák ugyanis általában azért kezdenek el rombolni otthon, mert nagyon unatkoznak, nincs kedvük aludni vagy enni,. Egyrészt csak ezzel tudják levezetni a fölös energiáikat, másrészt pedig elterelni egy kicsit a figyelmüket a semmittevésről.

socreative_media/istockphoto.com

Az alom mellé

Érdemes figyelemmel követni a cicád fürdőszobai rutinját is. Ha korábban a macskád tökéletesen szobatiszta volt, és sosem végezte el a dolgát az alom mellett pár centivel, úgy ez a fajta változás is az unalom előjele lehet. Általában azoknak a cicáknak, akik nagyon sokat vannak egyedül, és nincs mit csinálniuk, a viselkedésük is elkezd rossz irányba megváltozni.

Új szokásokat vesz fel

A macskák hajlamosak az unalom hatására új szokásokat magukra venni, amit gyakran úgy csinálnak, hogy fel sem tűnik nekik – vagy nekünk.

Ilyen az, ha a kis kedvenced mániákusan magát nyalogatja egy helyben ülve, vagy amikor meglát téged, és őrült mód futkározni kezd a lakásban, mintha kergetőzni akarna, de közben mégis rejtőzködik előled.

Ezek a furcsa szokások mind arra utalnak, hogy nem tud magával mit kezdeni a négy fal között, és kezd magába fordulni.

Más állatokkal való viszony

Ha van otthon más állatod is, például kutyád, tengeri malacod vagy papagájod, a cicád hozzájuk való viszonya is sokatmondó lehet. Amikor egy macska, aki korábban rá se hederített a többi állatra, hirtelen piszkálni kezdi őket, kergetőzni akar vagy verekedést kezdeményez, valószínűleg az unalom miatt teszi. Ha több jelben is ráismertél a cicádra, fontos stimulálnod őt új tárgyakkal, közös játékidővel, újfajta ételekkel. Az állandó unalom ugyanis nem csak teljesen átalakítja a személyiségét, de komoly betegségeket is okozhat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást