VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Hozzávalók:
- 1 x 7 g-os tasak szárított élesztő
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 250 g csicseriborsóliszt
- 100 g őrölt mandula
- 50 g lenmag
- 100 g magkeverék: például chia, mák, napraforgó, szezámmag, tökmag
- 1 szál friss rozmaring
- 4 nagy, szabad tartásból származó tojás
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 190ºC/ fokra. Egy 1,5 literes tepsit bélelj ki sütőpapírral.
- Tölts egy kancsóba 375 ml langyos vizet, add hozzá az élesztőt és az olajat, majd villával keverd össze, és tedd félre pihenni 5 percig.
- A lisztet, az őrölt mandulát és az összes magot halmozd egy nagy tálba egy csipetnyi tengeri sóval, és a közepébe készíts mélyedést. Vágd finomra és add hozzá a rozmaringleveleket. Üsd bele a tojásokat és verd fel őket, majd öntsd bele az élesztős keveréket.
- Keverés közben fokozatosa keverd hozzá a lisztet, amíg össze nem áll. Öntsd a tésztát az előkészített formába, és simítsd el szép egyenletesen a tetejét.
- Most két választásod van: vagy azonnal megsütöd, és akkor még jobban megduzzad, és fantasztikus íze lesz, vagy letakarva egy éjszakára a hűtőbe teszed, és hagyod, hogy kissé összetettebb, savanykás ízek alakuljanak ki. Mindkettő zseniális, csak más és más.
- A sütéshez tedd a sütő közepére a tésztát 45 percre, vagy addig, amíg aranyszínű nem lesz, át nem sül, és egy beleszúrt nyárs tiszta nem lesz. Ezután tedd át egy rácsra, hogy legalább 20 percig hűljön, mielőtt szeletelni kezded.
Feltét ötletek a sokmagvas kenyérre
A sokmagvas kenyér önmagában is izgalmas, de különböző feltétekkel is gazdagíthatod, így változatos reggeliket készíthetsz, és biztos, hogy sohasem fogod megunni azt az egészséges finomságot. Pakold a kedvenceidet ízlésed szerint a kenyérre, de nyugodtan használd inspirációnak az alábbi hozzávalókat:
- Apróra vágott, keményre főtt tojás, joghurt, paprika és zsázsa
- Érett paradicsom, svájci sajt és fekete bors
- Sovány krémsajt, érett cseresznyeparadicsom és friss bazsalikom
- Túró, lágyra főtt tojás, paprika és újhagyma
- Megfonnyasztott spenót és túró
- Tört cékla, natúr joghurt és balzsamecet
- Reszelt uborka és túró minőségi füstölt lazaccal
- Sovány krémsajt, cseresznye és fahéj
- Sovány krémsajt, uborka és csípős chiliszósz
- Sovány krémsajt, citromos grillezett spárga, friss menta és chili
- Természetes joghurt, banán és fahéj
- Tükörtojás, natúr joghurt, érett cseresznyeparadicsom és currypor
- Avokádó, túró, Tabasco chipotle szósz
- Hummusz, gránátalmamag & rukkola
- Marmite, érett avokádó & natúr joghurt
Nyitókép: Julia Klueva/istockphoto.com