Ismered a szélhámos-szindrómát? Mutatjuk, mi az

Ismered a szélhámos-szindrómát? Mutatjuk, mi az

Címlap / Életmód / Egészség / Ismered a szélhámos-szindrómát? Mutatjuk, mi az

A szélhámosságról talán egyből egy szerelmi viszonyon belüli csalás jut eszedbe, pedig nem erről van szó. Ez a zavar azokat sújtja, akik sikeresek a szakmájukban, boldog párkapcsolatban élnek, de közben kételkednek önmagukban. Rettegnek attól, hogy lebuknak, hogy nem is érdemlik meg a remek pozíciót, a szerető társat. Nézzünk a jelenség mögé! Sokkal gyakoribb, mint hinnéd…

A sikeres és jól teljesítő nők gyakran szenvednek az imposztor-szindrómától, azaz a csalás érzésétől. A pszichológusok azt figyelték meg, hogy a kiemelkedő szakmai sikereket elérő nők tele vannak önmagukat és munkájukat érintő kétségekkel.

Megmutatjuk, milyen dilemmák kínozzák azokat, akik akaratuktól független a szélhámos-szindrómában szenvednek, illetve azt is, hogy mi áll a jelenség hátterében.

A boldogság csak átmeneti lenne?

A szakemberek szerint életünk során többször is megtapasztalhatjuk a kiegyensúlyozott, boldog életszakaszunkban is az attól való rettegést, hogy mindez elmúlik. Hiába teremtettük meg a feltételeket, vártuk ki az előléptetést vagy a kölcsönös szerelmet, mégis ott motoszkál az agyunkban, hogy ez bármikor elszállhat. Rossz érzés attól félni, hogy a harmonikus időszak nemsokára úgyis elmúlik egy tőlünk független ok miatt.

A kishitűség, valamint az, hogy nem mindet tudunk kézben tartani, megnehezítheti a boldogság megélését.

Ismerős? Nagyon sokan átélik ezt életük során akár többször is, ám vannak, akiknél ez az érzés rendszeres.

Képességek alábecsülése

A szindróma jellemzője, hogy az illető folyamatosan alábecsüli magát, úgy érzi, sokkal többre vállalkozik, mint amennyit a képességei lehetővé tesznek, holott pont az ellenkezője bizonyosodik be.

Munkahelyi előrelépésnél, egy remek vizsga, egy eredményes projekt után a jól megérdemelt büszkeség helyett az aggodalom veszi át a helyet azoknál, akik félnek megélni a sikereket.

Sokan helytelenül úgy érzik, hogy az elismerés, a jó fizetés, a szerető társ csak a szerencsének tudható be. Ha te is érezted már azt, hogy a kompetenciádat, hozzáértésedet, csáberődet, képességeidet alábecsülted, akkor tudod, miről van szó.

Megérdemlem, hogy jól alakultak a dolgaim?

Előfordult már, hogy elégedetten konstatáltad, ha fizetésemelést kaptál, kiemeltek vagy a párod elhalmozott a kedvességével, de valahogy mégsem volt teljes az öröm? Nem tehet róla az ember, de mintha attól félne, hogy a szülők, rokonok, kollégák rájönnek, hogy a véletlen áll a háttérben. Pedig a valóságban egyáltalán nem erről van szó, csak a fejünkben létezik ez a képzet.

Ha erős benned a versenyszellem, vagy sokat hasonlítgattak másokhoz, például gyerekkorodban a testvéredhez, iskolában egy diáktársadhoz, akkor nagy eséllyel érezted már a csalástól való félelmet.

A korai, gyerekkori élmények, visszacsatolások rögzülnek a tudatalattiban, és ezek okozhatják a szélhámos-szindróma megélésére való hajlamot is.

Túlzott maximalizmus a háttérben

A megfelelési kényszer sokakra nagyon erősen rátelepszik. Vagy a szülői elvárások szülték ezeket már egészen fiatalon, vagy valaki, akinek a szeretetére, elismerésére méltóvá akar válni az illető. Vannak olyan, irigylésre méltó pozíciójú és külsejű nők, akik folyton bizonyítani akarnak, és sosem érzik úgy, hogy elérték volna a céljukat. A soha meg nem felelés érzése a túlzott maximalizmusnak is köszönhető.

Ezeket tartsd mindig szem előtt

  1. Hidd el, hogy a képességeid, a tetteid, a cselekedeteid, a kitartásod miatt megérdemled a boldogságot, a dicsőséget!
  2. A saját mércéddel mérd a sikereket! Ne máshoz hasonlítsd magad!
  3. Fogadd el, tiszteld, hogy egyedi és értékes ember vagy!

Képek forrása: [email protected]/depositphotos.compixabay.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást