Ilyen egy igazi, minőségi kávé. A Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra

Ilyen egy igazi, minőségi kávé. A Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ilyen egy igazi, minőségi kávé. A Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra

A kávénak idehaza is hatalmas és töretlen a népszerűsége. Sokan már a reggeli órákban megiszunk belőle egy csészével, de napközben sem kevésbé népszerű ital. Igazán jó, minőségi kávét viszont már egyáltalán nem olyan könnyű készíteni, főleg, ha nem állnak hozzá rendelkezésünkre megfelelő alapanyagok.

Tokajban azonban van egy csodálatos kávépörkölő és kávézó, ahol egészen biztos, hogy nem ér csalódás. A minőségre már az is garancia, hogy a manufaktúra egy kiváló családi borászat, az Erzsébet Pince tulajdonában áll. Történetüket, és az igazi, minőségi kávé titkát az egyik családtag, Prácser Hajnalka osztja meg most velünk.

Honnan ered a kávé iránti szeretetetek?

Eredetileg borral foglalkozunk. Szüleink kezdték a borászkodást Tokaj-hegyalján, mi pedig a szőlőben nőttünk föl. A bor szeretete magával hozta az életünkbe a finom ételeket, a helyi alapanyagokat, és egy idő után már csak egy jó kávéra vágytunk. Az igazság az, hogy egy Berkeley-be tett látogatásom során 2006 környékén, az eredeti és legelső Peet’s kávézóban kávéztam, ahonnan az egész Peet’s/Starbucks forradalom és őrület elindult. Magával ragadott a hely hangulata és a sztori, és minden lehetséges környékbeli kávépörkölőt felkerestem. Tetszett a minta. Tetszett, hogy helyben, kicsiben, frissen pörkölnek, és a helyiek ezt kihasználják. Ott kávéznak reggel, délben, onnan vásárolják otthonra is a kávét. Hozzáteszem, ez nálunk is megvolt. A Márciusi Ifjak 1848. március 15-én reggel, a forradalom reggelén, frissen pörkölt kávéból itták a Pilvaxban a kávéjukat, de ez a kultúra elveszett. Amikor végül 2013-ban megnyitottunk, még kevesebb mint 10 kézműves kávépörkölő volt Magyarországon. 

Fotó: Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra

Minek hatására döntöttetek úgy annak idején, hogy létrehozzátok a saját manufaktúrátokat?

Volt a család tulajdonában egy régi romos épület a tokaji főtér közelében, ahol most is működik a kávézó. Ez az épület felújításra várt. A város, a régió még mindig nem tért magához a 2008-as gazdasági összeomlásból. Nem volt turista, nehéz volt eladni a borokat. Valamit lépni kellett. A kávépörkölő és kávézó jó ötletnek tűnt. Szerettünk volna valamit, ami illeszkedik a borászkodáshoz, hiszen mindig is azért a bor maradt a fő profil.

Milyen szempontok alapján és honnan szerzitek be a kávékat?

Nagyon sokféle kávét használunk, egyszerre akár 7-8 ország kávéját is. Kezdtük a nagy klasszikusokkal, Afrikával, Közép-Amerikával. Etióp Yirgacheffe például szinte mindig található nálunk. És szeretünk keverékeket is készíteni. Egy kicsit olyan ez, mint a boroknál a házasítás, amikor mondjuk két különböző szőlőfajta vagy két dűlő borát „keverjük” össze azért, hogy végül egy még jobb bor szülessen. A kávénál ez ugyanígy működik. Egyik kávé hozza a finom aromákat, a másik a testet és a komplexitást. Ezt mindig kóstolás alapján határozzuk meg. Zöld kávét is csak úgy vásárolunk, hogy azt előtte lekóstoltuk. Nagyon érdekes világ, véget nem érő tapasztalatszerzés és kóstolás.

Mitől lesz igazán jó szerintetek a kávépörkölés?

Nagyon sokáig nem lehetett finom kávékat inni. Leginkább nem is az elkészítési módokkal volt a probléma, hanem a pörkölt kávé minőségével. Alacsony minőségű zöld kávét nagy mennyiségben, nagyon sötétre pörköltek a nagy pörkölőüzemek. Erre jött válaszul az újhullámos kávépörkölés. Mi is ide soroljuk magunkat.

Ez a kávépörkölés nem feltétlenül azt jelenti, hogy nagyon világosra pörkölünk, hanem azt, hogy nagyon jó minőségű alapanyagokat, kis mennyiségben, az adott kávénak leginkább megfelelő pörkölési profillal pörkölünk.

A klasszikus „keserű” kávé helyett aromákban gazdag, egyensúlyos, ízletes – tej és cukor nélkül is finom – kávékra törekszünk. Ami még rettentően fontos, hogy mindig friss pörkölésből készüljenek a kávék. A frissen pörkölt kávé intenzitását semmi nem pótolja.

Fotó: Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra

Milyen különlegességekkel várjátok azokat, akik ellátogatnak hozzátok?

Három őrlővel dolgozunk. A házkeverékünk egy brazil-kolumbiai alapú saját keverék, amiből alapesetben készülnek a kávék. Emellett mindig kóstolható egy országkávé is, és minden kávét lehet koffeinmentes verzióban is kérni. Vannak „egészséges” kávéink, mint az „okos cortado” vagy a „napfény íze”, készítünk valódi csokiból igazi forró csokikat és finom szálas teáink is vannak. Isteni Earl Greyt lehet nálunk inni vagy indiai citromfű teát, ha valaki pörgés helyett lassítani szeretne. Annak, aki nem siet, készítünk V-60-at, Aeropresst vagy akár bécsi szifonnal is szolgálhatunk.

A kávézó a kezdetektől mini-galériaként is működik, június elején nyílt meg Vass Etelka helyi festőművész nyári tárlata, ez már a sokadik kiállítás nálunk, és van már tervünk az adventi időszakra, sőt jövő tavaszra is. Néhány finom helyi termékhez is hozzá lehet jutni nálunk.

Fotó: Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondoltok vissza a legszívesebben?

Facebook oldalunkon, de közvetlenül is rengeteg pozitív visszajelzést kapunk, amit nagyon értékelünk, mert ezekből táplálkozik az ember, ebből tudja a néha kicsit megtépázott lelkesedését újratölteni. Nem itt élő vendégeink gyakran írják, hogy mennyire hiányzik nekik a kávénk. A legkedvesebb visszajelzés mégsem szavakban fogalmazódik meg: rengeteg visszatérő vendégünk van. Nagyon sok emberrel megszerettettük a kávét és a kávézást. Sokan minden hétvégén, vagy akár mindennap nálunk kávéznak. Kell ennél több?

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Nagyon sok konkrét tervünk is van, de ami ennél is fontosabb, hogy szeretnénk legalább megduplázni az eddigi 10 évünket, megtartani a lelkesedést és a szenvedélyt, fejlődni, tanulni és végül átadni mindezt a gyerekeinknek. Majd elválik.

Nyitófotó: Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!