Ismerd meg és győzd le a zöld szemű szörnyet

Ismerd meg és győzd le a zöld szemű szörnyet

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ismerd meg és győzd le a zöld szemű szörnyet

Szinte nincs is olyan ember, aki életében ne érzett volna valamilyen fokú féltékenységet. Hogy mit lehet tenni ellene?

Egy kapcsolat alapja a bizalom. De mi van akkor, ha beférkőzik az életünkbe az a bizonyos zöld szemű szörny, és felkavarja a nyugodt kedélyeket? Minden esetben van oka, vagy észrevétlenül, szinte magától kúszik be a világunkba? Vajon jelenléte azt üzeni, hogy a felek fontosak egymásnak, vagy azt, hogy a szerelmük nem nyugszik stabil alapokon?

Freud szerint

A híres pszichoanalitikus, Freud szerint a gyerekkori félelmeink térnek vissza, mikor ráeszméltünk arra, hogy ellenkező nemű szüleink nem lehetnek szerelmünk tárgyai. Természetesen ezt mindenki kinövi, sőt, nem is emlékeznek rá, viszont a csalódottság, az elvesztés és a félelem érzése a tudat alatt elraktározódik. És ez az emlékünk bizonyos esetekben felszínre törhetnek, és attól függően, gyermekként miképp jutottunk túl a felismerésen, úgy fogunk reagálni. Amennyiben kevésbé vagyunk féltékenyek, akkor valószínűleg könnyebben tettük túl magunkat azon, hogy nem szerezhetjük meg imádott szüleinket, viszont ha súlyosabb érzelmi megrázkódtatással éltük át, akkor nagy esély van arra, hogy felnőttként erősen féltékenyekké válunk.

Természetesen ez is csupán egy elmélet, és számtalan ok húzódhat még meg a hátterében. Kialakulhatott ez testvéri féltékenység miatt, de az is lehet, hogy egy rossz emlék, egy fájdalmas csalódás tett minket olyanná, amilyenné lettünk. Az, hogy ha valakit már megcsaltak, persze nem jelenti azt, hogy élete végéig kísérteni fogja a múlt, de ha nem tudta teljes egészében feldolgozni és elfogadni a történteket, akkor meglehet, hogy az összes későbbi partnerére ki fogja ezt vetíteni, még akkor is, ha semmi oka nem lenne a féltékenykedésre.

A háttérben mindezek mellett evolúciós okok is húzódhatnak, ezért is más a férfi és női féltékenység. Az erősebbik nem képviselői leggyakrabban dühöt éreznek, és azonnal el kezdenek versengeni a valós, vagy valótlan harmadik féllel, mivel 100%-osan biztosak nem lehetnek abban, hogy utóduk valóban az övék. Ezzel szemben a nők inkább félelmet és egyfajta gyászt éreznek, mivel nekik érzelmi és fizikai támaszra van szükségük a férfi személyében, aki segít nekik a gyermekek felnevelésében.

A féltékenység leküzdése

Ahhoz, hogy le tudjuk küzdeni a zöld szemű szörnyet, fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy reális, vagy irracionális-e a félelmünk. Amennyiben párunk már adott okot a kételkedésre, és együtt maradtunk, akkor muszáj, hogy alaposan átbeszéljük a dolgot, majd utána lezárjuk, mert ha ez a lépés kimarad, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy előbb-utóbb újra fel fogja ütni a fejét a féltékenység. Ez persze két emberen múlik, tehát ne akarjuk a hibát egyedül a másikban keresni!

A másik eset, amikor félelmünk irracionális, akkor érdemes utánajárni annak, hogy mi vezethetett el idáig. Egy régebbi csalódás? Szülői szeretet hiánya? Bármi legyen az ok, fel kell derítenünk, akár szakember segítségével is, ugyanis a vissza-visszatérő féltékenység a kapcsolatot könnyen megmérgezheti. Tehát egyáltalán nem jó taktika az, ha folyamatosan ellenőrizgetjük a párunkat, kérdezősködünk tőle és az ismerőseitől, mivel ez egy idő után olyanná válik, mint az alkohol, belénk ivódik. Minduntalan kutakodni fogunk, és megnyugszunk, ha nem találunk semmit. Viszont ez csak ideig-óráig működik, utána minden kezdődik elölről.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást