Amit tehetsz azért, hogy kellemesebb legyen a suli a gyermekednek

Amit tehetsz azért, hogy kellemesebb legyen a suli a gyermekednek

Címlap / Életmód / Család / Amit tehetsz azért, hogy kellemesebb legyen a suli a gyermekednek

A csengő ismét megszokott dallamával invitálja a kapu felé igyekvő gyerekeket. A nyár végét vitathatatlanul jelző iskolakezdet immár az elmúlt napok eseménye. Van aki vidáman, van aki kevésbé de mindenki nagy kezdetek elé tekint az év ezen időszakán.

Egy gyermek életében az iskola felbecsülhetetlen érték. A nagyvilág kicsiben, ahol a diákok tanári, szülői segítséggel beletanulnak az élet legfontosabb tudnivalóiba. Nem csak a történelmi, matematikai, művészeti és egyéb ismeretekről van szó, megtapasztalják a csoportos tevékenységeket, a kommunikáció számtalan formáját, barátságok és ellentétek méltó viselkedési formuláját. A felnőtt élet gyermek méretben. 

Természetesen ez a néhány sor nem sokat mondana egy kisiskolásnak, még nagyobb korban pedig nem biztos hogy szívesen hallgatják az efféle anekdotát. A szeptember a visszatérés időszaka, az ébresztőóra, az iskolatáska és szoros időbeosztás a család minden tagjának.

Hogyan is tehetjük mindezt kellemesebbé gyermekeink és miért is ne, saját magunk számára is?

Felelősségtudat

Ha lelkes kis hétéves van a családon belül, az izgalom, az új megismerése valószínű, hogy könnyíteni fog a kezdeti időszakban. Ez a későbbi évek során kiegészül a barátok várva-várt viszont látásával. A társaság már gyermekkorban is meghatározó eleme a fizikai-szellemi jólétnek. Aztán vannak ők, a nagyobbacskák. Ez a korosztály egy külön fejezetet megérne. Kiskamaszaink legnagyobb ellensége a reggeli korán kelés és velejárói. 

Miután iskolás korról beszélünk a felelősségtudat már tudáshalmazát képezi gyermekünknek. Még a legkisebbektől értékelendő gesztus a tolltartó rendben tartása, a házi feladat elvégzése, a nagyobbaknál mindez már kiegészül a tanulás, a felkészülés tudatosságával, a rendelkezésre álló idő legmegfelelőbb beosztásával és a büfére szánt aprópénz kezelésével.

Kellemes környezet

Miután szembesültünk az ébresztőórával, figyelembe vettük a felelősségtudat különböző szintjeit ne feledkezzünk meg a megfelelő környezetről sem. Épp úgy, mint saját irodánk, otthonunk gyermekeink megfelelő környezete is páratlan fontossággal bír. Van akinek a konyhapult még másoknak az íróasztal garantál ideális környezetet. Hagyjuk hogy gyermekünk az eltérő alternatívák közül kitapasztalhassa a számára legkedvezőbb megoldást merev szabályok és saját szokásaink kényszeres átadása nélkül.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást