Írországban a betegeket pucéran dugták egy kőrakás alá: működött a gyógymód

Írországban a betegeket pucéran dugták egy kőrakás alá: működött a gyógymód

Címlap / Életmód / Egészség / Írországban a betegeket pucéran dugták egy kőrakás alá: működött a gyógymód

Meztelenül és izzadtan hevertek fűvel borított, jégkunyhóhoz hasonló kőépítményekben Írország távoli mezőin. Néhányan betegek voltak, másoknak hallucinációi támadtak, illegális alkohol lepárlását tervezték, vagy azt képzelték, hogy ők azok a vikingek, akik egykor rajtaütöttek ezen az országban. Mire ezek az emberek kikerültek az építményekből a 19. századi Írország friss levegőjére, megrázó mentális és fizikai utazáson mentek keresztül. Olyanon, amely még mindig sok titkot rejt.

„Néhány ember úgy gondolta, hogy a gyógyítás rosszabb, mint a betegség” – mesélte Aidan Harte régész a BBC-nek erről a fülledt élményről, miközben egy 150 éves ír verejtékház tetején állt Killadiskertben, Leitrim megye egy elszigetelt szegletében. „Részben azért terjednek őrült elméletek a hallucinációkkal és az alkohol előállításával kapcsolatban, mert egyszerűen nem ismerjük az igazságot a verejtékházakról és azok használatáról. Apró talányok ezek, amelyeket most próbálunk megfejteni.”

Harte a Leitrim Megyei Tanács örökségvédelmi felelősével, Sarah Malone-nal vezeti az új Leitrim Sweathouse projektet. Malone azt mondta, hogy a céljuk az volt, hogy azonosítsák és feltárják ezeket az elhasználódott építményeket. Ezek szétszórtan szinte mindenhol megtalálhatóak Írországban, és egyfajta extrém kőszaunaként használták őket az 1600-as évek elejétől az 1900-as évek elejéig. Azt mondta, hogy eddig csak Leitrimben több mint 100 verejtékházat rögzítettek-többet, mint bárhol máshol Írországban. Megdöbbentő ez a sűrűség, tekintve, hogy ez az apró, London méretű megye kevesebb mint 35 000 embernek ad otthont.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást