Emiatt ébredsz fel verejtékben úszva – Az éjszakai izzadás okai

Emiatt ébredsz fel verejtékben úszva – Az éjszakai izzadás okai

Címlap / Életmód / Egészség / Emiatt ébredsz fel verejtékben úszva – Az éjszakai izzadás okai

Menopauza

A változókor egyik legjellegzetesebb tünete az éjszakai verejtékezés, amely a hőhullámok részeként is megjelenhet. Ebben az esetben előfordulhat, hogy majd’ megfagysz utána vagy előtte. 

Persze, más erre utaló panasz hiányában ne ess pánikba, hogy talán idő előtt bekövetkezik nálad a „kapuzárás” – vannak, akiknél az első tünetek akár öt-tíz évvel a menstruáció megszűnése előtt jelentkeznek. Egy kivizsgálást azonban mindenképpen megér az ügy, már csak a további lehetséges okok miatt is!

Idiopátiás hiperhidrózis

Magyarul úgy is mondhatjuk, hogy kóros mértékű izzadás. Ennél az állapotnál a verejtékmirigyek túlzott aktivitást mutatnak, mégpedig idegrendszeri okból kifolyólag. 

A diagnózis pontos kiváltó tényezője egyelőre nem tisztázott, ezért az általános stressz-szint csökkentése mellett tüneti kezelést szoktak javasolni – ez extra hatékony dezodorok, hintőporok, szélsőséges esetben pedig akár hónalji botox bevetését jelenti.

Éjszakai izzadás okai
istockphoto

Fertőzés

A tuberkulózis a leggyakoribb azon fertőző betegségek közül, amelyek éjszakai izzadást idéznek elő. Bakteriális folyamatok is állhatnak azonban a háttérben, úgymint szívizom-gyulladás, csontvelőgyulladás vagy különböző tályogok. 

A HIV-vírus ugyancsak képes ezt a tünetet produkálni, de ne feledd: az említett súlyos kórképeken kívül akár egy egyszerű nátha is lehet a kellemetlenség oka.

Rákbetegség

Az éjszakai izzadás egyes rákfajták korai tünetei közé tartozik. Leggyakrabban a limfómával, azaz a nyirokrendszeri rosszindulatú elváltozással hozható összefüggésbe.

A diagnosztizálatlan rákbetegségre azonban általában más egyéb panasz is utal, például megmagyarázhatatlan súlygyarapodás, láz, gyengeség, vagy más probléma.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást