A módszer, amivel eldöntheted, mit álmodsz éjjel

A módszer, amivel eldöntheted, mit álmodsz éjjel

Címlap / Életmód / Egészség / A módszer, amivel eldöntheted, mit álmodsz éjjel

A tudatos álmodás egyáltalán nem újkeletű gondolat, már az ókor emberét is foglalkoztatta és az idők során újra és újra felbukkant az álmok irányításának lehetősége, ötlete. Először egy holland pszichiáter, Frederik Van Eeden írt róla 1913-ban.

Az általa használt kifejezés – tiszta álom – a mentális világosság állapotára utal, mivel maga a tudatos álmodás azt jelenti, hogy az álmodó tisztában van vele, hogy álmodik. Valójában egy köztes tudatállapotról beszélünk, valahol álom és ébrenlét között, amikor éber tudattal figyeljük álmainkat.

A képesség tanulható

A tudatos álmodás képességét állítólag viszonylag könnyen el lehet sajátítani. Vannak, akik spontán módon tapasztalják, de akaratlagosan is előidézhető. Akár pár nap gyakorlás után már megtapasztalhatjuk, milyen is a tudatos álmodás. Többféle technika is létezik, az egyik legkönnyebbként a MILD technikát tartják számon.

Gyakorolhatjuk, ha egy álom után véletlen felébredünk; ilyenkor vegyük át magunkban az álom tartalmát. Ezután 10-15 percig teljes ébrenlét mellett végezzünk valamilyen tevékenységet, például olvassunk.

Feküdjünk vissza és ismételgessük magunkban az instrukciót, miszerint, legközelebb, ha álmodunk, emlékezzünk arra, hogy éppen álmodunk. Közben képzeljük el magunkat, amint az ágyunkban fekszünk és a korábban félbeszakadt álmot álmodjuk. Az utolsó lépéseket – instrukció és elképzelni magunkat – ismételgessük, amíg újra el nem alszunk.

fcscafeine/istockphoto.com

Eleinte azt az állapotot érjük el, amikor tudatában vagyunk annak, hogy álmodunk, de ekkor még nem tudjuk irányítani az álom eseményeit. Ez további gyakorlást igényel. És hogy milyen gyakorlati haszna van, ha befolyással vagyunk álmaink történéseire?

Egyrészt állítólag egy egészen új tapasztalást, új élményt ad, hogy bármit megtehetünk, bármire képesek vagyunk az irányított álomban.

Lassanként pedig ez a tudatosság kihat majd az ébrenlét eseményeire is. Az álmok sokszor a vágyak kivetülései, de legalábbis visszatükrözik a legbensőbb félelmeket, vágyakat, mindazt, ami a leginkább foglalkoztat minket. 

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást