Hallottál már az inzulinrezisztenciáról? Sokan sajnos már csak akkor ismerik meg ezt a betegséget, amikor maguk is érintetté válnak benne, pedig tudatos táplálkozással és általában véve egy egészséges étrenddel sokat tehetünk a megelőzéséért. De szerencsére még az sem kizárt, hogy az inzulinrezisztencia visszafordítható. A healh.com nemrég nagyszerűen rávilágított arra, hogy milyen ételek szükségesek akár az előbbihez, akár az utóbbihoz.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Mikor van szó inzulinrezisztenciáról?
A helath.com szerint inzulinrezisztencia akkor jelentkezik, ha a szervezetünk sejtjei kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis a vércukorszintünket (glükózt) szabályozó hormonra. Inzulint a hasnyálmirigyünk bocsát ki azért, hogy ösztönözze a szervezetünk sejtjeit a cukor felvételére. Így lesz energiánk. Abban az esetben, ha inzulinrezisztenciánk van, a sejtjeink nem reagálnak megfelelően az inzulinra, és nem szívják fel egykönnyen a glükózt.
A hasnyálmirigy erre úgy reagál, hogy több inzulint termel, hogy ösztönözze a sejtjeit a glükóz felszívására, és egészséges tartományon belül tartsa a vércukorszintet. Idővel azonban előfordulhat, hogy a hasnyálmirigy nem tud elég inzulint termelni ahhoz, hogy kielégítse a szervezet szükségleteit.
Ebben az esetben a túl kevés inzulin növeli a vércukorszintet, és a felesleges vércukor elraktározódik a zsírsejtekben, ami súlygyarapodáshoz vezethet, és idővel akár 2-es típusú cukorbetegség is vezethet.