Inspiráló tippek, ha újraszíneznéd az otthonod

Inspiráló tippek, ha újraszíneznéd az otthonod

Címlap / Otthon / Dekor / Inspiráló tippek, ha újraszíneznéd az otthonod

Az építkezés, vagy a lakásfelújítás egyik legfontosabb része a falfestés. Mivel a falak azok, amik a legnagyobb felületet birtokolják egy-egy szobában, kiemelten fontos, hogy nagy hangsúlyt fektess rájuk. De hogyan válassz új színt nekik?

Az alapszabályok…

… amik persze felrúghatóak. Manapság már köztudott, hogy a világos színek nagyítják, míg a sötét színek szűkítik a teret..

Amennyiben a plafonra fehér vagy nagyon világos árnyalat kerül, úgy optikailag növelheted a belmagasságot, míg ha egyszínű, sötét az egész szoba, azzal épp az ellenkezőjét érheted el.

Ha nagyítanál a téren és a belmagasságon, úgy fesd le a plafont fehérrel, hogy az oldalsó falakra is jusson belőle kb. 5-10 cm.

Fontos tudni azt is, hogy a színek valóban hatással vannak a hangulatodra, ám csak azért nem kell kizárni a kéket, mert hidegérzetet kelt – rengeteget számít ugyanis, hogy milyen árnyalatban használnod és milyen egyéb színek jelennek meg még a szobában..

Egy vagy több szín?

Az elmúlt időszakban mondhatjuk, hogy divatja van a színes megoldásoknak, a különféle árnyalatok ötvözésének.

Ezzel azonban nem árt vigyázni, ugyanis hamar túllőhetsz a célon, a végeredmény pedig túlzó és zavaró lehet.

Ugyanakkor egyetlen egy színnel is melléfoghatsz, hiszen annak az árnyalatnak valóban mindenhez passzolnia kell.

Amennyiben távol állnak tőled az élénk tónusok, de szeretnél mégis kicsit színesíteni az otthonodon, jobban jársz a hagyományos fehérre, bézsre, barnára, vagy akár szürkére építő alapokkal.

Az ilyen bútorok, burkolatok és festések megengedik, hogy a textilekkel, kiegészítőkkel alaposan feldobd őket, de a végeredmény mégsem lesz zsúfolt.

Hogyan színesíts?

Ha szívesen használnál több színt a lakásodban, akkor törekedned kell arra, hogy a helyiségek harmonizáljanak egymással.

Sokkal összeszedettebb és egységesebb lesz a végeredmény, ha egy szín több árnyalatát, vagy több, egymáshoz közel álló színt használsz.

Pl. a lakáson végigvezetheted a zöldet, a sötét olajzöldtől kezdve egészen a leghalványabb pasztellig, de azt is megteheted, hogy a lilát boronálod össze a rózsaszín, vagy a kék árnyalataival.

Talán merész kombinációknak tűnnek ezek, de mint írtuk, minden azon áll vagy bukik, hogy milyen árnyalatokkal dolgozol. Emellett még mindig enyhíthetsz a látványon (pl. a fehérrel), de megtarthatod az élénk színkombinációkat, ha mondjuk halványlilára fested a falat, és rózsaszín díszpárnákkal dekorálsz.

Erős kontrasztok

Ezek a kombinációk azokba az otthonokba valók, ahol a merészség és a modernitás több helyen is megjelenik.

Tipikus példa rá a fekete-fehér párosa, de tulajdonképpen bármit bármivel párosíthatsz (még arra sincs szükség, hogy szabályosan a sarkak mellett válaszd szét a színeket). Fontos, hogy csak akkor válaszd ezt a megoldást, ha már pontosan tudod, hogyan fogod berendezni az adott helyiséget, és eldöntötted, miként viszed át a kontrasztot a falakon.

Ehhez megfelelő néhány egyforma képkeret, vagy éppen egy polcrendszer. Azt viszont tudnod kell, hogy az éles ellentét akkor adja ki szépen magát, ha nem csak a két falrészen, hanem az egész szobán átível, és így kiemeli az összhangot.

Tapéták és kiegészítők

Végül az i-re a pontot a különféle tapéták és kiegészítők tehetik fel, amik a következő szintre emelhetik a felújítást.

A bordűrök futhatnak a fehér plafon és a falszín közti részen, de akár derékmagasságban is, ha pl. ezzel dobnátok fel a gyerekszobát.

A hiányosságokat elrejtik, és egyfajta kifinomult hatást kölcsönözhetnek a háromdimenziós szegélyek – persze csak akkor, ha jól választod meg őket.

Emellett a tapéták és a fali matricák szintén olyasmit kínálnak az alapok lefektetésekor, amik segítségével teljesen egyedivé teheted az otthonodat. Lényeges azonban, hogy ne akarj mindent egyszerre, mert még ha a festés, tapétázás, vagy a díszítés után összhangban is van a helyiség, ez nem feltétlenül lesz igaz rá akkor, amikor a helyükre kerülnek a bútorok.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást