Életmód / Lélek

Innen tudhatod, hogy mérgező személyiség vagy

Innen tudhatod, hogy mérgező személyiség vagy

Felnagyítod a csalódásokat

Természetes, hogy mindenkit érnek csalódások, ám messze nem egyformán kezeljük őket. Biztosan azt gondolod, hogy aki alapvetően boldog, az a kisebb-nagyobb problémákat is jóval könnyebben veszi, és ennek végül is van alapja. (Más kérdés, hogy a boldogságot egészen más kívülről látva megítélni.)

Rád azonban jellemző, hogy mindent irreálisan felnagyítasz és a végén már ott tartasz, hogy úgy érzed, az egész világ összeesküdött ellened. Mintha a főnöködtől kezdve, a rokonaidon keresztül, az időjáráson át minden és mindenki azt lesné, hol tehet keresztbe neked.

Az eszedbe se jut, hogy a saját felelősségedet lásd a történtekben, illetve mérlegeld, mik a valóságtól elrugaszkodott meglátásaid. A sérelmeidet persze nem tartod magadban, hanem rázúdítod a körülötted levőkre, akik így kénytelenek szenvedni a negatív energiáidtól.

Nagyon rossz az önértékelésed

Ha nem vagy jóban magaddal, akkor nem igazán tudsz pozitív ember lenni, bármennyire is szeretnéd. Persze, ez nem azt jelenti, hogy te képtelen vagy másoknak adni sőt, sokszor azok hoznak nagyobb áldozatokat (akár ismeretlenekért), akiknek alig akad önbizalmuk. Ugyanakkor más a segítségnyújtás és más az, amikor az önértékelés hiánya egyfajta negatív világnézet kialakulásához vezet.

Ha nem szereted magadat, akkor nem tudod elhinni azt sem, hogy szerethető vagy. Ha csúnyának érzed magadat, akkor nem hiszed el, hogy más megláthatja benned a szépet… Amikor ezek az érzések elhatalmasodnak feletted, akkor könnyen kialakulhatnak különféle egészségtelen minták, amikre észrevétlenül is ráállíthatod a napjaidat. És hogy mi ennek az eredménye?

Könnyen negatívvá, undokká válhatsz, aki ily módon próbál távol tartani magától mindent és mindenkit.

Azonban nem mindig lehetsz egyedül – ekkor pedig előtérbe kerül a személyiséged mérgező, mások számára fájdalmas, bántó, vagy éppen tűrhetetlen oldala. 

Magányos vagy

A mérgező személyiséget nem sokan tűrik meg maguk mellett, legfeljebb csak azok, akik kénytelenek – de ők is csak addig, amíg muszáj. Ha túlságosan is elragadnak ezek a toxikus érzelmek, akkor idővel azt veheted észre, hogy senki sem maradt körülötted. Ez persze még mélyebbre húzhat, hiszen a magánynál kevesebb dolog van, ami rosszul érinti az embereket, akik alapvetően társas lények. Már az is fájdalmas tud lenni, ha régóta vagy egyedülálló, hiszen sokaknak a boldogság maga a szerelem, és sokan egyébként éppen ezen a ponton válnak mérgezővé: amikor alakul egy kapcsolatuk, akkor ahhoz foggal-körömmel ragaszkodnak.

Azonban azt a kisajátítást, amit egy ilyen önbizalom-hiányos, magányos ember kivetít magából, jóformán senki sem viseli el.

Minden egyes kapcsolatod, legyen az baráti, vagy szerelmi, kudarccal végződhet, amitől csak még negatívabbá válik a személyiséged.

Csalódást okozó emberekhez vonzódsz

Hasonló hasonlót vonz, és ez igaz akkor is, ha te magad vagy az, aki immáron a mérgező személyiségek táborát erősíti. Úgy érezheted, minden kapcsolatod egy kaptafára megy, az összes barátod ugyanazért hagyott el, a családtagjaid pedig mind egyformán rosszak. Ha igazak rád ezek a megállapítások, akkor idővel feltűnhet, hogy sokkal jobban érzed magadat olyan emberek társaságában, akik hasonlóan éreznek, mint te.

Ők is úgy vélik, nincs igazi befolyásuk az életükre, velük is rossz dolgok történnek, az ő szerelmük is mindig félrelép és a családjuk ugyancsak vállalhatatlan. Ösztönösen vonzódhatsz az ilyen emberekhez, hiszen a társaságukban nem kell elhagynod a komfortzónádat – olyanok, mint te, nem szembesítenek aktuálisan kényelmetlen meglátásokkal.

Nem lehet a kedvedre tenni

Lassan talán úgy érzed, senki sem kedves veled, de mindig akadnak az ember útjába olyan jótét lelkek, akik megpróbálnak segítséget, támogatást nyújtani. Ugyan velük szemben is elutasító vagy, megeshet, hogy – tudat alatt – próbálod kihasználni őket. Mint egyfajta pozitív energiaforrás, úgy tekintesz rájuk: annyi kedvességet, figyelmet, támogatást zsebelsz be, amennyit csak lehet, de sosem érzed azt, hogy elég. Ez igaz lehet a párkapcsolataidra éppúgy, mint a kollegiális viszonyaidra, vagy a szülőkkel, testvérekkel folytatott kapcsolataidra.

Olyan érzés, mintha a benned levő űrt az ő szeretettükkel és figyelmükkel próbálnád feltölteni, de ez lehetetlen, mert a befelé áramló energia nem talál fogadóra benned.

Ha esetleg magadra ismertél, tudnod kell, hogy van kiút ebből az állapotból. Első lépésként tedd boldoggá magad, majd fokozatosan nyerd vissza az önbizalmadat, és kicsit tekints nagyobb elfogadással és empátiával a világra! Ne tedd függővé a boldogságodat másoktól, inkább tisztázd magadban, mit szeretne igazán a belső, őszinte éned. A célok felállításával pedig elindulhatsz a lelki békéd és az önkiteljesedésed útján.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást