Imre névnap: eredete, jelentése és az Imrék személyiségjegyei

Imre névnap: eredete, jelentése és az Imrék személyiségjegyei

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Imre névnap: eredete, jelentése és az Imrék személyiségjegyei

November 5-én az Imrék ünneplik névnapjukat. Lássuk, mit jelent a nevük és milyen személyiségjegyek jellemzik őket!

Nevének eredete, jelentése

Az Imre név eredete egyelőre nem tisztázott, több elmélet is létezik arra, honnan is ered valójában. Az egyik szerint a gót Amalrich, Emmerich névből származik, ennek a latinosított formája az Emericus.

Ezek alapján a jelentése „szorgalmas”, „munkás” illetve „hatalmas, uralkodó”. Más magyarázat szerint az emir (vezér) szóból származik és a török Emre magyar változata. A 90-es években igen gyakori keresztnévnek számított Magyarországon.

Híres Imrék: Antal Imre, műsorvezető, színész, zongorista, Bajor Imre, színész, Madách Imre, drámaíró, költő, Sinkovics Imre, színész, Stendl Imre, építész, Szent Imre herceg, István király fia és Zámbó Jimmy, énekes.

Érdekesség, hogy az Imre nevet ma is számtalan magyar helységnév őrzi, gondoljunk csak többek között Pestszentimrére, Tiszaszentimrére, Mátraszentimrére vagy éppen Marosszentimrére.

Az Imrék általános jellemzői

Az Imrék elsődleges jellemzője a szenvedélyesség, amely gyermekkoruk óta jellemzi őket. Igaz ez rájuk a munkában és a magánéletben is. Igazán energikusak, és soha nem térnek le arról az útról, amit kijelölnek saját maguknak.

Fontos számukra az anyagi biztonság, igyekeznek ezt megteremteni önmaguk és családjuk számára is. Tele vannak ambícióval, él bennük a vágy, hogy valami nagyot alkossanak és talán egy kicsit megváltoztassák a világot.

Minden helyzetben feltalálják magukat, soha nem esnek kétségbe, igen gyors észjárásúak.

Negatívumként azonban elmondható, hogy figyelmük gyakran elkalandozik, nehezen tudnak egy dologra koncentrálni és nem ritka, hogy türelmetlenné válnak, ha nem kapják meg azonnal azt, amit akarnak. Előfordul továbbá, hogy a hangulataik irányítják őket.

Imre névnap

Az Imrék és az emberi kapcsolatok

Ahogyan már írtuk, az Imrék magánéletét alapvetően a szenvedélyességük határozza meg. Nagyon ragaszkodnak ahhoz, akit megszeretnek, érzelmeikkel elhalmozzák kedvesüket.

Odaadó társak, ugyanakkor rettentő nehezen megy számukra az elengedés. Gyengédek a másikkal szemben, de ezt a társuktól is elvárják.

Előfordul, hogy féltékenyek, és kedvesüket csak maguknak akarják. Vágynak a szeretetre és a gondoskodásra, olyan partnert keresnek, aki egy kicsit hasonlít az édesanyjukra. Jó apa válhat belőlük, de ehhez sokat kell tanulniuk, tapasztalniuk.

Imre és a munka

Az Imrék ambíciójuknak köszönhetően sokra vihetik az életben. Megszállottan küzdenek azért, hogy elérjék a céljukat, de a kudarcot nagyon nehezen viselik. Ha nem jönnek be a számításaik, akkor elkedvetlenednek.

Ez már gyermekként is megmutatkozott az életükben, ha nem kapták meg, amit szerettek volna, sokszor hisztissé, nyughatatlanná váltak. Munkájukat tekintve rendre maximalizmusra törekednek, igyekeznek hibátlanul, precízen dolgozni.

Ha kell, szívesen túlóráznak, nem bánják az extra munkát, ha ez szükséges ahhoz, hogy megvalósítsák álmaikat. A problémákat soha nem söprik a szőnyeg alá, addig nem lépnek tovább, amíg az adott ügyet meg nem oldják.

Nem szeretik, ha megmondják nekik, mit csináljanak, épp ezért beosztottként nem szívesen dolgoznak, inkább szeretnek főnökösködni, irányítani. Ami a szakmájukat illeti, remek orvos, politikus, cégvezető, ügyvéd és újságíró válhat belőlük.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást